Vlerat tek njeriu

Joni

Moderator
Vlerat tek njeriu

Njeriu eshte i drejtuar per te dhene nje kuptim jetes ; cdo njeri ka nevoje ti jap kuptim jetes . Ky kuptim vjen nga vlerat : njeriu eshte i hapur ndaj tyre, eshte i terhequr pej tyre si kerkes natyror pe te " qen me shum "
Vlerat perbejne ate qe eshte me ne zemer te personit, ate qe me shum vlen , ate per te cilen ja vlen te jetosh. Ato jan pika referimi te pajisura me nje forc te tyre te brenshme dhe autonome.
Vlerat jan ideale te qendrushme dhe abstrakte qe i perkasin si sielljes ( drejtimit ) te tanishem ashtu dhe qellimit perfundimtar te egzistences. ky perkufizim na tregon se egzistojne dy kategori vlerash:
- vlera fundore = i perkasin piksynimeve te fundit pr tu arritur, gjendjes perfundimtare te cilen duhet ta arrij qe egzistenca te mund te quhet e permbushur ( qellim )
-vlera mjetesh = i referohen menyrave te te vepruarit te ne vojshme nese deshirohet te arrihet qellimi i fundit ( vlera te ndermjetme apo MJETE )

TIPE VLERASH
Tre kategori vlerash :
vlera krijuese = jan ato qe ne i japim jetes nepermjet
aftesive tona dhe te dhuntive personale
(cilesi pune dore, intelektuale ... )

vlerat e pervojes = jen ato qe ne marrim nga jeta ( bukurit e
natyres , caste domethenese te jetes si
miqesia , ...) e bukura dhe e mira te
pranishme ne jeten e perditshme :

vlerat e menyrave
apo te te qendrimit = kan te bejne me qendrimin qe njeriu
merr ne lidhje me situaten qe parqitet
si nje fat i pashmangshem ( martesa,
semundjet,vdekja ... )
 
E

erjoni

Vizitor
Mesazh shume i bukur dhe i shpjeguar mjaft mire. ;) Do te shtoja vetem nje kategori tjeter vlerash. Ate te edukimit mbasi edhe edukimi luan nje rol mjaft te rendesishem ne ekzistenzen e njeriut, pamvaresisht se pozitive apo negative.
 

Joni

Moderator
Jam shum ndakort me mendimin qe kini shpreh dhe eshte shum i rendesishem vlara e edukimit qe duhet te egzistoj tek cdo person shpresoi per mire eee :lol:
 
Sipër