Vartburgët

Munella

Anetar Fillestar
Vartburgët

Vartburgët konsideroheshin familja e dytë më e njohur ndërkombëtare bankare në shekullin XIX. I pari tyre ka qenë „Abraham del Banko” prej Venecie. Djemtë e tij u vendosën në Hamburg, në Gjermani, dhe e ndërrouan mbiemrin në Vartburg. Që në vitin 1814 familja Vartburg bëhet filialë e Rothshildit.

Më të përmendur nga kjo familje kanë qenë dy vëllezërit: Paveli dhe Maksi, Maksi e ka financuar Gjermaninë në Luftën e Parë Botërore dhe më vonë regjimin nacist. I njëjti në vitin 1918 bëhet drejtor i spiunazhit në Gjermani. Të gjithë kanë dëgjuar për internimet naciste të hebrenjve në Gjermani, përderisa firma Maks Vartburg dhe anëtarët e saj aspak nuk u prekën. Vetë Vartburgu ka shkue zyrtarisht për në SHBA.

Pavel Vartburgu ka qenë themelues i gjigantit industrial gjerman „I. G. Farbenit” dhe i „Agfa Filmit”. Ai u bë shtetas amerikan dhe luajti një rol mjaft të rëndësishëm për robërimin financiar të SHBA-ve me krijimin e Rezervës federale. Ai i prezentoi SHBA-të në konferencën e Versajit, kurse vëllai i tij i mbrojti interesat gjermane. Të gjithë e dimë se sa e padrejtë ka qenë kontrata e Versajit me 14 pikat e Vilsonit, si dhe pasojat që lindën prej kësaj kontrate - ardhja e Hitlerit n'pushtet dhe Lufta e Dytë Botërore.

Vëllezërit e kryen mjaft mirë punën duke mos kursyer disa milionë bashkëkombëtarë të tyre të cilët i likuidoi Hitleri.

Pavel Vartburgu, i shpërblyer nga vetë mbreti gjerman, e përgatiti revolucionin bollshevik duke i dhënë Leninit dhe Trockit mjete të mëdha finasiare të tubuara prej bankierëve gjermanë.

Pranohet se në Amerikë më të pasura kanë qenë shtëpitë financiare Rokfeler, Ford dhe Kargen, kurse në realitet ato me pasuri qëndrojnë shumë ma mbrapa Rothshildit.

Sipas të dhënave të gjeneral Spiridoviqit, pasuria e filialave të Rothshildit në vitin 1925 ka qenë 300 miliardë dollarë plus 100 miliardë dollarë të fituar prej Luftës së Parë Botërore. Kur të shtohen edhe të ardhurat nga depresioni amerikan në vitin 1929 dhe nga bursa jo stabile në vitin 1936, kjo familje ka pasur më tepër se 500 miliardë dollarë, gjë që paraqiste dyfish më shumë se vlera e pasurisë së tërë popullatës në SHBA. E t'mos flasim për fitimet mbas luftës dytë bptnore e deri sot që s'ka numra e shifra mej përcakrue (shënimi im)
 
Sipër