Thanje dhe poezi prej nanës tereze

Munella

Anetar Fillestar
Thanje dhe poi prej nanës tere

Thёnjet e Nёnёs Terё janё ungjillore, janё fjalё tё urta me pёrmbajtje tё shenjtё. Emri, zёri dhe fjalёt e saj dёgjohen çdo ditё kudo nё botё. Mёmet dhe porotё e Nёnёs Terё janё njё ttament i ri pёr njerёmin. Para tё kalonte nё amshim shumё herё u bёnё sondazhe kush ёshtё njeriu mё i dashur nё botё? “Pёrgjigjja hte Nёnё Tera”. Shumё teolog tё njohur botёror mendojnё Nёnё Tera i ka tejkaluar kufijtё e shenjtёrimit. Ata thonё ёshtё njё profete e vёrtetё. Fjalёt dhe veprat e saj shkёlqejnё rre dlli nё univern tonё. Porotё dhe veprat e kёsaj Hyjnhe Shqiptare mёsohen e lexohen me dashuri e rpekt tё madh kudo nё botё. Pёr lexuin tonё pёrgatitёm da nga ato thёn monumentale tё Nёnёs Terё.
E djhmja iku.E nermja akoma s'ka ardhur.Kemi vetem te sotmen.Le t'ia fillojme!
Ne lutemi, do bojme! Ne bojme, do dashurojme!Ne dashurojme, do sherbejme!
Ne s'mund te bejme dot gjera te medha,vetem gjera te vogla me dashuri te madhe.
Nuk ka rendi sa shume jemi te angazhuar te bejme, por sa shume dashuri veme, ne te beret.
Sa me teper kemi,aq me teper jemi te ne, aq me pak japim. Por sa me pak kemi, aq me te lire jemi, aq me shume japim. Varferia per ne hte liri. Nuk hte . hte liri e guhme. Nuk ka televor ketu, as kete, as ate... Por jemi shume te lumtur.
Perpara te flam, hte e nevojshme te degjojme, Zoti flet ne hhtjen e mr.
Ne vertet duam te dashurojme, duhet te mojme te falim!
Femijet kurre s'mund te jene mjaft.Femijet jane jeta e Zotit!
Ka vetem nje Zot dhe Ai hte Zot tek te gjithe. hte e rendhme te kuptohet gjithecili shihet i barabarte perpara Zotit. Gjithmone kam thene ne duhet te ndihmojme nje Hindu te behet Hindu me i mire, nje Mysliman te behet Mysliman me i mire, nje Katolik, te behet katolik me i mire.
Folu butht njerve! Tregoje mirine ne fytyre, ne sy, ne buqhjen tende, ne ngrohtine e buqhj tende, gjithnje te kh buqhje gazmore! Jep jo vetem kujdin, por edhe mren!
Ne qofte je i perulur, asgje nuk te prek, as levdim, as , p ti e di mire kush je.

VETËM PËR GRA T'VEÇANTA

Mos harro lëkura rrudhet,
e flokët mbulohen me borë;
Ditët bëhen vite...
por më e rëndëshmja
nuk ndryshon kurrë!
Forca jote e bindja jote s’njohin moshë.
Shpirti yt e shtrin pëlhurën e merimangës
që mosha ta endi mbi fytyrë!
Pas çdo pikarritje, ka një pikënje.
Pas çdo suk, një zhgënjim.
Përdera je gjallë, gjallëro!
Në qoftë të mungon çka bëje më parë,
bëje përsëri,
mos rri duke parë fotografi
të zverdhura nga koha!
Mos e lerë të ndryshket hekuri
që ke brenda vet.
llu në mënyrë që, në vend të mëshirës,
të gëzosh rpekt.
Kur të rëndojnë vitet e s’mundh më të vraposh,
ec shpejt.
Kur s’do të mundh as të ecësh shpejt,
ec!
E kur as të ecësh s’ do të mundh,
përdore shkopin e shko....
Veç për t’u ndalë,
ti kurrë mos ndalo!

GJEJË KOHË...

Gjej kohë të mendosh
Gjej kohë të luth
Gjej kohë të qhh
Është burimi i fuqë
Është fuqia më e madhe mbi tokë
Është muka e shpirtit.

Gjej kohë për të luajtur
Gjej kohë të duash dhe të duhh
Gjej kohë të japësh
Është kreti i rinë së përjetshme
Është privilegj i dhënë prej Zotit
Dita është shumë e shkurtër për të qenë egotë.

Gjej kohë të lexosh
Gjej kohë të jh mik
Gjej kohë të punosh
Është burim mençur
Është rruga e lumturë
Është çmimi i sukt.

Gjej kohë të bësh mirë
Ështe çelë i parajsës.

HIMNI JETËS

Jeta është një shans, kape.
Jeta është bukuri, adhuroje.
Jeta është bekim, shijoje.
Jeta është ëndërr, bëje realitet.

Jeta është sfidë, përballoje.
Jeta është detyrë, kryeje.
Jeta është lojë, luaje.
Jeta është e çmuar, kujdu për të.

Jeta është pasuri, vlerësoje.
Jeta është dashuri, jetoje.
Jeta është mter, zbuloje
Jeta është premtim, mbaje.

Jeta është trhtim, kaloje.
Jeta është himn, këndoje.
Jeta është luftë, pranoje.
Jeta është aventurë, rrikoje.
Jeta është jetë, mbroje.

Jep çka ke me të mirë...

Njeriu është i paarsyhëm, i palogjikshëm, egot
nuk ka rëndë, duaje.
Po bëre mirë, do të të vhin qëllime dytësore egote
s'ka rëndë, bëj mirë.
Po realove objektivat e tua, do të gjh miq të rremë dhe armiq të vërtetë
s'ka rëndë, realoji.
E mira që bën do të harrohet nër
s'ka rëndë, bëj mirë.
Ndershmëria dhe nqeriteti të bëjnë të lënduhëm
s'ka rëndë, ji i nqerte dhe i ndershëm.
Ajo që për vite ke ndërtuar mund në një çast të prhet
s'ka rëndë, ndërto.
Në ndihmon njerët, do të lodhh
s'ka rëndi, ndihmoji.
Jepi botës çka ke më të mirë, e do të zënë me shqelma
s'ka rëndi, jep... çka ke më të mirë.

Mos jeto kurrë pa jetë!

Dita më e bukur? Sot.
Penga më e madhe? Frika.
Gjëja më e lehtë? Të gabosh.
Gabimi më i madh? Të heqësh dorë.
Rrënja e çdo të keqeje? Egomi.
Mëndjeheqja më e mirë? Puna.
Humbja më e madhe? Mospasja e kurajës.
Profiontët më të mirë? Fëmijët.
Nevoja e parë? Komunikimi.
Lumturia më e madhe? Të jh i dobhëm për të tjerët.
Mteri më i madh? Vdekja.
E meta më e keqe? Të qenit pa humor.
Personi më i rrikshëm? Ai që gënjen.
Ndjenja më e shëmtuar? Mëria.
Dhurata më e bukur? Falja.
Ajo më e paçmuara? Familja.
Drejtimi më i mirë? Rruga e duhur.
nsacioni më i kënaqshëm? Paqja e brendshme.
Pritja më e mirë? Buzëqhja.
Ilaçi më i mirë? Optimmi.
Kënaqëa më e madhe? Detyra e kryer.
Forca më e madhe? Bimi.
Personat më të nevojshëm? Shërbyit e Zotit (priftërinjtë etj).
Gjëja më e bukur në botë? Dashuria.


Veprat e dashurë
janë vepra të paq.
Sa herë që do të ndash
dashurinë tënde me të tjerët.
do vësh re paqen
që arrin m teje dhe tyre.
Ku është paqja është Zoti,
e kështu Zoti derdh paqe e gëm
në mrat tona.

Mbi gëmin

Një mër e gëzuar është pasoja normale
e një mre që digjet dashur.
Gëmi nuk është thjht çështje personaliteti
është gjithnjë e vështirë të shfaqh i gëzuar:
Një arsye më tepër për të kërkuar arritjen e gat
e për ta rritur në mrat tona.

Gëmi është lutja; gëmi është forca, gëmi është dashuria.
E më shumë jep ai që jep me gëm.

Fëmijëve dhe të varfërve, të gjithë atyre që vuajnë dhe janë vetëm,
jepini gjithnjë një buzëqhje të ëmbël;
Jepuni atyre jo vetëm kujdjet, por dhe mrën tuaj.
Ka të ngjarë të mos kemi mundë për të dhënë shumë,
por mundemi gjithnjë të japim gëm
që nxit nga një mër valë dashur.
Në në punën tuaj hasni vështirë dhe e pranoni me gëm,
me një buzëqhje, në këtë, krahasuar me shumë gjëra të tjera,
do të shihni veprat tuaja të mira.
Dhe mënyra më e mirë për të treguar mirënjohjen tuaj
qëndron në të pranuarit e çdo gjëje me gëm.

Po qetë të mbuluar me gëm, gëmi do të shkëlqejë në sytë tuaj
e në pamjen tuaj, në të folurit tuaj dhe në shpagimin tuaj.
Nuk do të arrini ta fshihni dot pa gëmi shpërthen.

Gëmi është shumë ngjitës.
Kërkoni pra, të rrethoheni gjithnjë prej gëmit
kudo që të shkoni.
...

Gëmi duhet të jetë një nga engjëjt e jetës sonë.
është virtyt i një personaliteti mërgjërë
Ndonjëherë është manteli që mbulon
një jetë sakrificash dhe vetëdhënsh.
Një njeri që këtë dhunti podon, shph arrin maja të larta
Shkëlqen dll në gji të shoqërë.
...
E Zoti ua ktheftë në dashuri gjithë dashurinë që keni dhënë
o gjithë gëmin e paqen që keni mbjellur rreth jush,
nga njëra anë e botës në tjetrën.

Jemi veç gurë të vegjël të hedhur në det
që krpojnë(lekundin) ujin.

Gjej një minutë për të menduar, gjej një minutë për t'u lutur,
gjej një minutë për të qhur.


DUAJ

Duaj deri në dhembje
e në të dhemb,
pikërht për këtë do të jetë më mirë.
Për të ankohh?
Në vuajtjen e pranon
e ja ofron Zotit, do të të japë gëm.
Vuajtja
është dhuratë e madhe e Zotit:
kush e vjel
kush do me gjithe mër,
kush vetveten ofron
ia njeh vlerën.

Ki gjithnjë parasysh lëkura rrudhet,
flokët thinjen
e ditët bëhen vite.

Megjithatë ajo çka është e rëndëshme nuk ndryshon
forca dhe bimi yt nuk kanë moshë.
Shpirti yt ështe ngjitë i çdo rrjetë merimangash.

Pas çdo linje të mbërritj është një linjë njeje.
Pas çdo suk është një tjetër zhgënjim.

Përsa kohë je i gjallë, ndjehu i gjallë.
Në të mungon ajo që bëje, kthehu ta bësh.
Mos jeto me fotografi të zverdhura,
këmbëngul edhe p të gjithë prin të braktësh.

Mos lejo të ndryshket hekuri që është në ty.
Bëj që në vënd të mëshirimit të të rpektojnë.

Sëmundja më e keqe e së sotm
është të ndjehh i padëshiruar,
te mos duhh e të ndjehh i braktur.
Ka kaq shumë njerëz në botë
që vdin prej urë,
por akoma më shumë njerëz vdin
nga mungë e dashurë.
Gjithkush ka nevojë për dashuri.
Gjithkush duhet të dijë
dëshirohet, duhet,
është i rëndëshëm për Zotin.
Ju është uri dashur,
e ju është uri për Zotin.

Duaj jeten...

Duaje jetën ashtu ç është
duaje plotësht, pa pretendime;
duaje kur të duan apo kur të urrejnë,
duaje kur askush nuk të kupton,
apo kur të kuptojnë të gjithë.

Duaje kur të gjithë të braktin,
apo kur në qll të ngrenë mbret.
Duaje kur të vjedhin gjithçka,
apo kur të dhurojnë.
Duaje kur ka kuptim
apo kur ngjan nuk ka një fije.

Duaje në lumturi të plotë
apo në vetmine absolute.
Duaje kur je i fortë,
apo kur ndjehh i pafuqhëm.
Duaje kur ke frikë,
apo kur ke një mal guximi.
Duaje jo vetëm për kënaqëtë e mëdha
e sukt e mrekulluhme;
duaje edhe për gëmet e vogla.

Duaje edhe p nuk të jep çka mundet,
duaje edhe p nuk është ç do ta dëshiroje.
Duaje sa herë që lindh
e sa herë që je duke vdekur.
Por mos duaj kurrë pa dashuri.


Dashuria është arma jonë: dashuri për të gërbulurit, për pleqtë,
për ata në prag të vdekj, për të paraluarit:
për ata që nuk kanë asgjë dhe që nuk duhen nga asnjeri...

Ka barna dhe mjekime për çfarëdolloj sëmundje.
Por nuk ka duar të mira që t’u shërbejnë dhe mra bujare që të dashurojnë
dhe nuk boj do të mund të mjekohet ndonjëherë sëmundja e tmerrshme e
të mos ndjerit të dashur nga dikush..

Sot më duket të gjithë kemi rënë pre e një fur të tmerrëshme, stërmundohen
për të arritur synime gjithnjë e më të larta dhe për të grumbulluar pasuri gjithnjë
e më të mëdha dhe gjëra të tjera.
Fëmijët kanë pak kohë t’u kushtojnë prindërve dhe prindërit kanë pak kohë t’i
kushtojnë njeri tjetrit me pasojë që në familje zhduket gëmi për të jetuar...

Në botë ka shumë urrejtje, shumë luftra.
Nuk do t’ia dalim dot t’i mposhtim urrejtjen dhe luftrat me pushkë dhe as me bomba,
dhe as me ndonjë tjetër armë që shkakton plagë:
do t’ia dalim mb’anë vetëm me vepra dashur, gëmi, paqe vëllazërimi

S'KA RENDI
Njeriu hte i paarsyshem, i pallogjikshem, egocentrik
S'KA RENDI, DUAJE!
Ne ben mire, do te thone e ben per qellime egotike
S'KA RENDI, BEJ MIRE!
Ne zbaton qellimet e tua, do te gjh miq te rrejshem dhe armiq te vertete
S'KA RENDI, ZBATO
Te miren qe e ben, ner do te harrohet
S'KA RENDI, BEJ MIRE
Nderi dhe ciltera do te bejne te lenduhem,
S'KA RENDI. JI I CILTER DHE I NDERSHEM!
Ate qe ke ndertuar vite me radhe, mund te rrenohet fill
S'KA RENDI. NDERTO!
Ne i ndihmon njert, do te hidherohen
S'KA RENDI, NDIHMOHU!
Jepja bot pjen me te mire te vetvet, do te shqelmojne
S'KA RENDI, JEPE PJEN ME TE MIRE TE VETVET.

1. “E dijmё shumё mirё punёt qё bёjmё nuk janё mё shumё njё pikё uji nё oqean. Por nё qoftё ajo pikё uji nuk ёshtё atje, oqeanit i mungon diçka.
2. Nuk ёshtё e rёndёshme çka bёjmё, por ёshtё e rёndёshme sa dashuri i kushtojmё punёs qё bёjmё: gjёrat e vogla duhet t’i bёjmё me shumё dashuri.
3. Unё nuk e zbulova Krhtin, Ai mё zbuloi mua.
4. Çdo gjё ёshtё e vogёl. Por kur e japim nё emёr tё Zotit,bёhet jashtzakonht e madhe.
5. Kurrё nuk do ta kuptojmё sa tё mira mund tё sjellё njё buzёqhje. Buzёqhja ёshtё njё lidhje fike qё sjellё diçka tё veçantё nga Perёndia pёr jetёn e njeriut.
6. Kur qhё, Unё dёgjoj mukёn e buzёqhj tёnde.
7. Gёmi rraton nga syri juaj,nga fytyra juaj, nё çdo moment. Mos e vra gёmin, p do tё shpёrthejё. Kur tё tjerёt shohin gёm nё sytё tuaj,ata shohin jeni fёmijёt e Zotit.
8. Gjithmonё duhet tё kemi gёm nё buzёt tona,pёr çdo fёmijё dhe person qё mund tё ndihmojmё. Do tё hte gabim fatal nё qoftё jemi tё shqetёsuar vetёm pёr ilaçet e tyre.Duhet t’u japim mrёn dhe dashurinё tonё.
9. Nё shtёpinё tonё jetonte njё fёmijё shumё i thatё,qё nuk hante asgjё. hte i dёshpёruar p ato ditё i khte vdekur nёna. Kёrkova njё murghё qё i pёrgjante nёnёs sё tij dhe e porota murghёn qё tё mos bёnte tjetёr vetёm tё luante me vogёlushin.Pas pak kohe ky fёmij u qetёsua dhe filloi jetёn normale.
10. Varfёria nuk ёshtё krijuar nga Zoti. Ne e kemi prodhuar vet varfёrinё—ju dhe Unё—me egomin tonё.
11. Ështё mё vёshtirё tё luftojmё varfёrinё nё vendet e pasura nё ato tё varfёrat.
12. kur tё khte tё varfёr nё hёnё, duhej tё shkonim atje.
13. Mund ta gjeni Kalkutёn kudo nё botё. Vetёm duhen sytё pёr ta parё. Kudo nё botё jetojnё njerёz qё nuk i do kush, njerёz qё nuk u ndihmon kush, qё janё tё braktur dhe tё harruar dhe kjo ёshtё varfёria mё e madhe.
14. Pёr çdo sёmundje ekstojnё ilaçet dhe terapitё, por jo pёr ata qё nuk i do kush. Kjo ёshtё gёrbula e Perёndimit.
15. Unё boj tё pasurit janё mё tё varfёr tё varfёrit, p ata shumё herё nuk janё tё lumtur. Sa ma shumё qё kanё, kёrkojnё edhe mё tepёr.Por nuk janё tё gjithё tё tillё…..
16. Jam e bindur tortura mё e madhe kundёr njeriut ёshtё ndjenja e braktj.
17. Fёmijёt janё dhurata mё e bukur e Zotit. Çdo fёmij ka tё drejtё tё vijё nё kёtё botё pavarёsht dёshirёs sonё.
18. Dashuria ёshtё fryti mё i ёmbёl i tё gjitha stinёve dhe duhet ta shijojnё tё gjithё.
19. Zoja Bekuar ёshtё dhurata mё e bukur hyjnore pёr racёn njerёzore.
20. Fjalimi publik para shumё njerёsh ёshtё torturё pёr mua.
21. Ështё mё lehtё pёr mua tё lajё njё tё gёrbulur t’u pёrgjigjem pyetjeve tё gatarёve.
22. Njё gatar Amerikan mё tha njё herё: “ Nёnё Tera: “çfare bёn ti nuk do ta bёja pёr njё milion dollarё”. Nёnё Tera iu pёrgjegj: “As Unё nuk do ta bёnja kёtё punё pёr miliona dollarё”.
23. Njё gatar e pyeti njёherё Nёnёn Terё, “Çka duhet tё ndryshohet nё khё? ”Ajo u pёrgjegj: ”Unё dhe Ti”.
24. Ata qё janё tё lumtur predikojnё edhe kur nuk predikojnё.
25. Pemёt, lulet dhe bari rriten nё qetё. Yjet, dlli dhe hёna levin nё qetё. Qetёa u jep vion gjёrave.
26. Lutjet na e bёjnё mrёn e pastёr dhe mra e pastёr ёshtё nё gjendje tё shikojё Zotin.
27. Mendo: Krijui i Gjithёsё ka krijuar kohё pёr ne, pёr krijat e tij tё vogёla.
28. Jeta ёshtё e pazёvendsuhme. Duhet ta mbrojmё.
29. Fryt i qetёsё ёshtё lutja. Fryt i lutj ёshtё bimi.Fryt i bimit ёshtё dashuria. Fryt i dashurё ёshtё shёrbimi. Fryt i shёrbimit ёshtё paqa.
30. Kur lutemi, jemi rre e shkёlqimit tё dashurё sё Zotit:nё shtёpi nё punё dhe pёr gjithё botёn.
31. Burimi prej ku pini ujё duhet tё jetё shume i thellё. Kёshtu do ta gjejnё burimin ata qё i dashuroni.
32. Vetёm nё Parajsё do ta kuptojmё u kemi borxh tё varfёrve, p ata na kanё ndihmuar qё ta duam Zotin mё shumё.
33. Shumё njerёz vdin ashtu kanё jetuar. Vdekja nuk ёshtё kurrgjё mё shumё vazhdim i jetёs, ёshtё plotёm i saj. Kjo jetё nuk ёshtё fundi;ata qё bojnё ёshtё fundi ata kanё frikё vdekjen. Njerёt qё binden vdekja ёshtё kthim nё shtёpinё e Zotit, ata nuk do tё kenё frikё. Pyetj qё iu bё Nёnёs Terё: “A ke frikё vdekjen?” Ajo iu pёrgjegj: “P?”

\tiranaobrver\
 
Sipër