Simbolet e fesë

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Joni

Moderator
6 Shkurt 2011
77
0
6
Simbolet e fese

1 - Qfar jan simbolet e fese?
Jane formula te nderthurura , te quajtura edhe <<Shpallje feje>> apo <<Besojma>> , me te cilat Kishat, qe prej fillimit te saj, e ka shprehur permbledhtazi dhe ka transmetuar fen e vet me nje gjhe percaktuese, te perbashket per te gjith besimtaret.

2 - Cilat jan simbolet me te hershme te fese?
Jan simbolet pagzimore. Meqenese Pagezimi jepet <<ne emer te Atit e te Birit ete Shpirtit Shenjt>> te vertetat e fese te shpallura aty jan te nderthurura duke iu referuar tre personave te Shenjterueshmes Trini.

3 - Cilat jen simbolet me te rendesishme te fese?
Ato jan simboli i Apostujve, qe eshte Simboli i herhem pagezimor i Kishes se Romes, dhe Simboli nikeo-konstantinopolit,fryt i dy Koncileve te para Ekumenik te Nikes(v.325) dhe te Konstantinopojes(v.381) edhe sot i perbashket per te gjitha Kishat e medha te Lindjes dhe te Perendimit.

4 - Perse shpallim nje Hyj te vetem?
Sepse ai i eshte zbuluar popullit te Izraelit si i vetmi kur tha <<Degjo, Izrael, Zotieshte nje i Vetem>> << tjeter ska >> . Jezusi vete a pranuar : Hyji eshte<< nje Zot i vetem>> . Te shpallesh se Jezusi dhe Shpirti Shenjte jn edhe ata Perendi dhe Zoti nuk sjell asnje ndarje ne Hyjin Nje ne tre veta.

5 - Me qfar emri shfaqet hyji?
Moisiut Hyji zbulohet si Perendi e gjall , <<Une jam Hyji i atit tend Abrahamit , Hyji i Izakut dhe Hyji i Jakobit >> . Po te njejtit Moisi Hyji i zbulon emrin e vet te mistershem <<UNE JAM AI qe JAM ( YHWH ) >> . Emri i pashpreshem i Hjit qysh ne kohet e Beselidhjes se Vjeter qe zevendesuan prej fjales Zot . Keshte beselidhja e Re , Jezusi , i quajti Zot , shfaqet si Hyj i vertet.

6 - Perse eshte i rendesishem zbulimi i emrit te Hyjit?
Duke zbuluar emrin e vet, Hyji i ben te njohura pasurit qe pernahen ne misterin e tij te pa shprehshem: vetem ai eshte , qysh prej amshimit e pergjithmon . Ai qe tejkalon boten dhe historin. Eshte ai qe ka bere qiellin dhe token. Eshte Hyji besnik, pergjithmon afer popullit te vet per ta shelbuar. Eshte Shenjt ne menyr te persosur, gjithmon i gatshem me fal. Eshte Qenia shpirterore , trashedente, e gjithpushtetshme, e amshuar, personale e perkryer . Eshte e verteta dhe dashuria.<<Hyji eshte qenia pafundesisht e persosur qe eshte e Shenjterushmja Trini>>