Shkencëtarët mund të gabohen mbi kancerin

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari
A

Antoni

Vizitor
Shkencëtarët mund të gabohen mbi kancerin

Një studim i vitit 2000 i quajtur “The Hallmarks of Cancer”, që është më influenti mbi teoritë e ndryshme mbi kancerin, Me sa duket ka qenë totalisht i gabuar. Gabimi vërtetohet nga rënia e numrit të vdekjeve nga kanceri.

Teoria thotë se ndonjëherë qelizat humbim aftësinë e tyre për të rregulluar rritjen dhe çmenden, duke krijuar në këtë mënyrë tumore. New York Times shpjegon se takimi vjetor i shoqatës amerikane mbi studimet e kancerit, këtë vit, ka sjell një numër të madh teorish që mund të shpjegojnë prejardhjen e tumoreve.

Për shembull një studim thotë se mikrobet, të cilët përfshinë krijesat mikroskopike si bakteret dhe që përbëjnë 90% të qelizave në trupin ton, ndonjëherë na vihen kundra duke krijuar tumore.

Një tjetër teori thotë se ajo që quhet “ADN mbeturin”, e cila përbën 98% të AND-së tonë (vetëm 2% e AND-së shërben për instruktuar gjenet), nuk është mbeturinë por është një mekanizëm për të krijuar kancerin.

Ndër teoritë më të mundshme cilësohet fajtore mikroARN-ja. Studiuesit mendojnë se mikroARN-ja bllokon mesazhet e AND-së drejt mARN-së.

(a.h/BalkanWeb)