Rrezet alfa, beta, gama

J

Jani

Vizitor
Rrezet alfa, beta, gama

Dukurite Radioaktive
-Shkenctari francez Bekerel dukurine e radioaktivitetit e verejti spontanisht (rastesisht) nga kripa e uranit e cila ishte e mbeshtjelle ne nje leter te zeze te holle qe ne afersi ndodhej pllaka fotografike (filmi), ne te cilen u paraqiten disa njolla te zeza te cilat kishin nje demethenje.

-Me nxitjen e ketyre rrezeve te zbuluara u muaren ne studime me te hollesishme edhe shume shkenctar te tjere si: Maria Sklovdovska (ishte nje studiuse - per diplome kishte temen per rrezet misterioze), Pjer Kyri (ishte profesor - e me vone behet edhe bashkshort i Marias), E.Roderford.
-Per experiment moren shtepizen prej plumbi dhe magnetin e perhershem, e qe dim se perreth magnetit shfaqet fusha magnetike apo elektrike.

-Me ndihmen e ketyre fushave nga shtepiza e plumbit dalin rrezet te cilat jane te ngarkuara me elektricitet pozitiv dhe nen ndikimin e fushes magnetike menjanohen ne polin negativ (shenohet me alfa), kurse rrezet te cilat jane te ngarkuara me elektricitet negativ menjanohen nga poli pozitiv (sh. me beta), kurse rrezet te cilat nuk menjanohen as nga poli pozitiv as nga ai negativ jane rreze me vale elektromagnetike (shen. me gama).
 
Sipër