Roboti që do të notojë në venat e gjakut

J

Jani

Vizitor
Roboti që do të notojë në venat e gjakut

Eshtë më i vogël se kokrra e orizit, por mund të bëhet së shpejti një nga kirurgët më të mëdhenj në botë dhe me te sakte. Zhvilluar në Izrael nga hulumtuesit në Universitetin Technion, microdottore mund të notoj dhe të lëvizin nëpër venat e pacientit për të diagnostikuar (dhe kuruar në të ardhmen), tumoret dhe pengesa të rrezikshme.

Ec rreth aortës. Roboti është me të vërtetë i vogël, më pak se një milimetër në diametër, dhe për këtë arsye nuk mund të ketë një motor ose një komandë: është zhvendosur brenda sistemit të qarkullimit të gjakut të pacientit me anë të një fushe magnetike te aplikuar nga jashtë. Këmbët e tij e lejojne atë që të kapet nepër muret e enëve të gjakut kështu reziston forcen e rrjedhjes së gjakut.

Micromachines mund të lëvizin me shpejtësinë e respektuar te 9 mm për second, duke mos patur motor nuk ka asnjë problem të autonomisë apo të baterisë.

Techno-mjekët në gëlltitje.
Në këtë moment roboti nuk është në gjendje të bëjë asgjë, veç noton, por studiuesit janë duke punuar për ta pajisur atë me mikrokamera dhe instrumentet mikro kirurgjike.
Në mesin e kërkesave më shumë gjasa do të jenë të shpërndarjes së drogës dhe identifikimin te pengesave te dejeve. Vitin e kaluar një ekip i shkencëtarëve në Institutin Fraunhofer e Biomedical Engineering ka zhvilluar një kamera gëlltitjeje për të kryer një gastroskopi.
 
Sipër