Psikologjija ekstreme

Mirësevini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Lënda e hasur këtu, mund të shfletohet pa ndonjë kufizim.
Për të marrë pjesë në diskutime e për të shkruar, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Joni

Moderator
6 Shkurt 2011
77
0
6
Psikologjija ekstreme

Psikologët kanë zbuluar se vetëm një në dhjetë njerëz ka guximin që të ndërmarrë një aktivitet me rrezik të lartë. Këta njihen si kërkuesit e sensacioneve të larta.
Janë katër karakteristikat që përcaktojnë personalitetin e tyre. Atyre u pëlqen të kërkojnë aventura, ata i pëlqejnë eksperiencat e reja, ata mërziten shpejt dhe janë të padallueshëm.
Disa studime sugjerojnë se truri i atletëve që marrin pjesë në Sportet Ekstreme funksionon ndryshe nga truri i shumë njerëzve të tjerë, mendohet të ketë qendra kënaqësie të larta të cilat reagojnë "mirë" ndaj rrezikut.
Prof. Gunar Breivik i Universiteit Norvegjez të sporteve testoi nivelin e stresit të katër sportistëve, kaotazhistët Marian dhe David si dhe hedhësit nga lartëesitë Richard dhe Dug.
Kaotazhistët u hodhën nga një ujëvare që nuk ishte kaotuar kurrë më parë, ndërsa hedhësit nga lartësitë u lëshuan nga një shkëmb 950 m i lartë.
Gunar mati rrahjet e zemreve të tyre përgjatë hedhjeve dhe u bëri nga një test psikologjik përpara aktivitetit.
Rezultatet konfirmuan se të katër sportistët ishin të profilit të kërkuesve të sensacioneve të larta.
Si ç´pritej ata kishin nivele të shqetësimit shumë më poshtë se njerëzit e zakonshëm.