Plutoni nuk është planet

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Joni

Moderator
6 Shkurt 2011
77
0
6
Plutoni nuk është planet

Statusi i Plutonit si planet i sistemit tonë Diellor është vën në pyetje që shumë vite me pare dhe sot më në fund statusi iu largua në mbledhjen e Bashkësisë Ndërkombëtare të Astronomisë në Pragë.
Rreth 2,500 ekspert janë takuar në Pragë për ta vendosur të ardhmen e Plutonit. Disa propozime të ndryshme janë vendosur për votim dhe ajo që e mban statusin e Plutonit si planet, u refuzua.

Plutoni e ka pas statusin e planetit që nga zbulimi i tij me 1930. Por, Plutoni është shumë më i vogel se planetet tjera. Gjithashtu, në vitet e 90-ta janë zbuluar shumë trupa tjerë me madhësi të Plutonit në shiritin Kuiper, të cilët nuk janë kategorizuar si planete. Zbulimi i këtyre objekteve të reja e ka përforcuar argumentin që Plutoni nuk është planet sidomos mbasi që diametri i Plutonit është 2,360 km, ndërsa i objektit UB313 është 3,000 km.

Tani sistemi jonë Diellor do ti ketë 8 planete dhe disa trupa tjerë orbitues, dhe jo 9 planete si më parë.


shenim:
nje grup astonautesh amerikane nuk jane dakort me kete zgjedhje te Europes, dhe jane shume te indinjuar me kete vendim qe u mor, duke thene qe vetem 5% e astonauteve votuan ne nje zgjedhje.
Mgjth sipas perkufizimit, planetet xhuxhe (qer ishte dhe Plutoni) nuk mund te konsiderohen planete.