Pema e gjuhëve indo-evropiane dhe Uralic

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Miri

Anëtar drejtues
2 Korrik 2012
247
2
864
Pema e gjuhëve indo-evropiane dhe Uralic

Sa herë keni debatuar me miqtë ose edhe me ndonjë të huaj për prejardhjet e gjuhëve dhe ndoshta jeni inatosur kur u kanë thënë që Gjuha Shqipe ka ose mund të ketë prejardhjen nga gjuha Slave, Gjermane ose më e keqja kur u kanë thënë nga Rusishtja. Mua më ka ndodhur edhe pse u shpjegoja që Gjuha shqipe është një degë në vete e nuk ka fare të bëjë me gjuhët e tjera. Prejardhjet e gjuhëve shpjegohen në shkollë por nuk më kujtohet se në çfarë klase.

Duke shtjelluar këtë çështje në internet kam gjetur një artikull ku prezanton ilustrimin e Minna Sundberg-së e cila ka krijuar një pemë/hartë në bazën e mardhënieve midis gjuhëve Indo-evropiane dhe Uralic.

Ky është ilustrimi ku madhësia e gjuhës varet nga popullsia që e flet.
Pema e gjuhëve indo-evropiane dhe Uralic (2).jpeg

Ky është i njëjti ilustrim por i zmadhuar, kështu dalloni më mirë vendodhjen e Gjuhës Shqipe.
Pema e gjuhëve indo-evropiane dhe Uralic (1).jpeg

Ndërsa ky imazhi tjetër është marrë nga një artikull në wikipedia ku ilustron pemën e gjuhës Indo-evropiane, e vendos vetëm për të bërë një dallim ose krahasim mes ilustrimeve.
800px-Gjuhet_indo-evropiane.jpg