Panel diellor që punon në errësirë

J

Jani

Vizitor
Panel diellor që punon në errësirë

Një ekip i kerkuesish amerikan ka zhvilluar një panel diellor që mund të operojnë në errësirë. Para se të flasim për revolucionin, ka ende disa probleme teknike për t'u zgjidhur, por shkencëtarët janë optimistë.

Bukuria e paneleve diellore duke siguruar energji pa asnjë kosto. Gjë e keqe është se panelet diellore të punojnë vetëm gjatë ditës. Por gjërat mund të ndryshojë shpejt.
Steven Novack, një studiues në Laboratorin Kombëtar Idaho, Shtetet e Bashkuara, është në fakt duke punuar në zhvillimin e qelizave diellore nanotecnologihe që, të paktën në teori, duhet të punojnë edhe gjatë natës.

Energjia edhe në natën ...
Më shumë se gjysma e energjisë nga dielli është në spektrin e infra të kuqe: gjatë ditës është zhytur nga sipërfaqja e tokës gjatë natës dhe është lëshuar si ngrohjes. Nga pikëpamja konceptuale të parë ideja e Novack është e thjeshtë: për të kapur këtë ngrohjes dhe të konvertohet në energji. Për të arritur këtë qëllim ka zëvendësuar qelizat e zakonshme silic që prodhojnë energji fotovoltaike nga thithjen e fotoneve dhe lëshimin e elektronet, me antena mikroskopike që kur goditi duke gjeneruar rrezatimin infra të kuq resonate alternuara të tanishme.

Sfida teknologjike
Por kjo është një frekuencë shumë të lartë të tanishme, të cilat mund të përdoren duhet të jenë të stabilizuar dhe korrigjohet, dmth transformohet në të tanishëm të drejtpërdrejtë, duke përdorur diodat të veçantë të zhvilluar nga Universiteti i Kolorados.
Problemi i vërtetë është antenë e cila mund të kapur valët infra të kuqe duhet të jetë i gjatësi variabile nga pak milimetra në disa nanometra në kohën Novak dhe ekipi i tij janë në gjendje për të prodhuar antenave që punojnë vetëm në kufijtë e spektrit IR, por janë të planifikuar për të zgjeruar potencialin e tij të shpejt. Prototipi i parë do të jetë gati në disa muaj.
Rreth këtij projekti është një pritje e madhe, sidomos për shkak se, në letër, duket premtuese: testet e kryera deri tani kanë treguar se qelizat e infra të kuqe kanë një efikasitet prej 46% në krahasim me 25% të qelizave në silic konvencionale. Për më tepër, nuk kërkojnë ekspozim specifik dhe mbledh me krehër ajo duhet të ketë më pak probleme me instalimin dhe përdorimin.
Ju vetëm duhet të presim ...
 
Sipër