Nata e Shënkollit

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Munella

Anetar Fillestar
15 Qershor 2014
110
1
18
Nata e Shënkollit

Oj plakë, a kena ndo pak gaz rezerv se sonte e kemi natën e festës e duem me ndejtë ma gjatë se hereve tjera e du m'iu tregue fmijëve për mrekullitë e Shënkollit. Mos ke frikë, o Llesh se ka gaz sa t’duesh. Bile tash po e ndezim llomën e po ia çoj fitilin bukur shumë që t’shndrisë e tan kasolla. N’presekun e arkës e kam ruj do kafe e tash po e pjekim nga një e po e pijmë. Për darkë e kam çit një zog pule e le ta kremtojmë me t’gjitha t’mirat kët festë kaç t’madhe.

Nana i poq kafet dhe mori edhe ajo një shkam eu ul bashkë me ne. Tash mundesh m’ia nis, o Llesh se s’kam ma tjetër punë. Përpara se t’ju tregoj për Shënkollin, po i themi pesë atynë e pesë Falememri për nderë e lavd t’shejtit Shënkollë. Për me na e fal Zoti shnetin e për me na i rujt shejti Shënkollë fmijtë prej t’gjitha rreziqeve. Baba, bani kryq e bashkë me ne i thamë uratë e mandej ia filloi me e pi kafen.

Dikur moti, o djemtë e mi ia nisi ngadalë baba, e po na e trgon mrekullinë që bante fjalë për ato tri motrat e mbetuna jetime….. Uh, i falemnderës Zotit e shejtit Shënkollë se s’mka fal çika, o Llesh! I tha nana babs mbasi ky e kreu mrekullinë e parë.

Një farizej i pasun, (e nisi baba e po e tregon edhe mrekullinë e dytë) që bante fjalë për djalin që ndodhei rrogtar natën e Shënkollit…Baba e mbaroi edhe kët mrekulli kurse nanës iu mbushën sytë me lotë e kjav një copë herë për bacën Serafin, bacën Pashk e bacën Mhill se ishin rrogtarë e na po e festonim natën e Shënkollit pa praninë e tyne. O, shejti Shënkollë mi ruej djemtë prej t’gjitha rreziqeve iu drejtue Shënkollit tuj kjajt me lotë nana.

Ooooo, baca Llesh! Hajde mor, mirë se t’bjen nata e Shënkollit, i thirri baba prej kasollës. Kurse nana e çeli derën e doli jasht. Hajde, o Mhill, hajde! Asht Mhilli i Nue Bisakut, o Llesh. O, baca Llesh, m’ka çue baba me iau pru kët shpatull t’delmës që t’festoni e t’gzoni edhe ju për kët natë t’Shënkollit. Uh, Zoti i dhashtë bereçet Nue Bisakut, po ku te koka kujtue për ne fukaranë e shkretë. Shejti Shënkollë i ndihmoftë e kujtoftë me t’mirat e veta gjithmonë.

O, Mhill! -A po e pin një kafe se për festë na ka qëllue e ta pjek plaka menjëherë. –Jo, o baca Llesh se ndoshta tash e kthejnë darkën e po shkoj edhe unë meu bashkue me gzimin e familjes sime për kët festë kaq t’madhe. -Hajt pra natën e mirë. –T’mirë e t’ambël e bafsh për gjthë natë e festa e Shënkollit t’ndihmoftë, t’ruejt e ta priftë t’mbarën, o bacë. He, Nue, o Nue! U kthy baba n’kasollë tuj fol vet me vedi. Për Zo plakë veq kthena sofrën e t’hamë darkë.

E shifni mor djemtë e mi, edhe kjo mund t’jetë një mrekulli që e bani sonte shejti Shënkollë. Nana, e ktheu sofrën e ne e morëm mishin e vumë mbi te e mbasi i thamë uratë e para bukës filluem me hangër bukë e mish t’pjekun deri sa na u ngi barku. Mbas darke, baba na mori e na tregoj edhe mrekullinë mbi mbretin dhe fmijtë e vegjël…

Baba mbasi e kreu edhe kët mrekulli nana lujti disa herë prej vendit n’shej nderimi për shejtin Shënkollë. –A, ju pëlqyen mrekullitë, o djemtë e babsë? –Pooo, o babë i tham unë e Pali një zani. E tash pra plakë shtroju fmijve se po bimë me fjetë. Nana mori teshat e na shtroi e ne të ngimë pa masë ramë me fjetë. Tuj e mbyll një ditë jete me shumë gzim.
Kaluen vite e vite prej ksaj nate e një ditë vajza ime m’pyeti. –Babi, a egziston n’kalendar ndonjë festë që e lusin t'gjithë mirditortë? –Po, bija ime. T’gjithë mirditortë, ama t'gjithë me rend e lusin shejtin Shënkollë. Bile, gati s’ka shpi që nuk e pret një qingj e me e pjek n’helli si kurban për kët festë.