Mbi republikën e Shqipërisë

J

Jani

Vizitor
Mbi republikën e Shqipërisë

Albania.
Shqipëria! emri zyrtar "Republika e Shqipërisë" Shetet i Europës jug-perndimore, ndodhet në pjesën perëndimore të gadishullit ballkanik. Kufizohet në veri me kosoven, në lindje me ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë, në jug-lindje me Greqinë; Laget nga deti Adriatik në veri-perëndim dhe nga kanali i Otrantos në jug-perëndim.
Sipërfaqja 28,748 km² dhe me një shtrirje detare prej 362 km. Me kryeqytet Tiranën.

Territori:
Territori i Shqipërisë "vëndi i shqiponjave" ka reliev në pëgjithësi malor me maja të larta që i kalojnë 2.500 metrat. Zonat e vetme fushore janë ato bregdetare, që shtrihen nga Vlora, në jug, deri në kufirin ndarës shtetror te Greqisë.
imazh nga Shkodra!!!

Klima
Shqipëria ka një klimë tipike mesdhetare me dimër të butë e të lagët dhe me verë të nxhehtë e të thatë.
Milimetrat e ujrave gjatë muajve të dimrit janë rreth 1000 mm në zonat detare dhe rreth 2500 mm në zonat e tjera.

Dhe pse në të shkuarën Shqipëria ka qënë mjaft e pyllëzuar, në vitet 90-të ky proçes është ngadalsuar pothuajse plotësisht.
Terreni i kultivuar përbën rreth 25% të sipërfaqes totale të vëndit (2002), dhe pjesa më e madhe përdoret për kullota.
Pakujdesia e banorëve kanë sjell rritjen e rrëshqitjes së tokës. Vetëm 74.250 hektar (2003) të tokë shqiptare janë të mbrojtur ose në pvrqindje 2.6% e sipërfaqes. Parqet kombëtar janë të gjithë të rinj, të ndërtuara kohët e fundit.

Popullsia
Populli shqiptar paraqet një përbërje etnike omogjene, 98% nga shqiptarët, një grup që e ka preardhjen nga ilirët, popullsi indoeuropiane që n atë kohë banonte gjithë krahinën, Shqipëria përbëhet nga gegët në veri dhe nga toskët.
ndodhen minoranca të popujve grekë, sllav, turq, cigan, italian e bullgar.
Në vitin 2005 popullsia e Shqipërisë ishte prej 3.563.112 banorë, me një densitet mesatar 130 banorv për km².
Taksa e rrijes është ndër më të ultat në Europë (0.52%). Para luftës së dytë botrore popullsia rurale ishte më e madhe në krahësim me atë Urbane, në të cilën pëqindja ngelet sidoqoftë një ndër më të ultat në Europë (rreth 43& në 2003).

Gjuha dhe krahinat
Shqiptarët flasin një gjuhë të gjithë të veçantë në kraahsim me gjuhët e tjera ballkanike, trashgimi e paraardhësve ilirëve, pjesë e gjuhëve indoEuropiane, dhe e ndarë në dy pjesë gegërishtja në veri dhe toskërishtja në jug, kjo e fundit është dhe ghuha zyrtare e shtetit shqiptar pas ndërtimit të qeverrrisë komuniste në 1944


Në vitin 1967 qeveria djeg të gjitha istitucionet me karaktere fetar. Më para 70% e popullit shqiptar ishte mysliman, 20% greko-ortodoks deh 10% katolik. Liria e fesë që komplet e liruar në 1990. Sot myslimanët qëndrojnë maxhoranca (rreth 73%), të ndjekur nga greko-ortodokët me (rreth 17%) dhe me 10% nga katolikët. KishaVlorë.
 
Sipër