Lufta e Android, iPhone dhe Windows

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari
M

martini

Vizitor
Lufta e Android, iPhone dhe Windows

Mbrojtja e ekosistemit të Android, ky ka qenë preteksti i Google pas blerjes miliardere të Motorola Mobility. Lëvizja e Google ka qenë një kundërpërgjigje ndaj gjyqeve të hapura nga Apple dhe Microsoft.

Me fjalë të thjeshta, mbrojtja e ekosistemit përkthehet në blerjen e mbi 1700 patentave të Motorola dhe më tepër se 7500 në pritje aprovimi. Pra ndërtimi i një muri ligjor përreth Google të pa thyeshëm nga jashtë.

Tre lojtarët
Kohët e fundit nuk kanë munguar edhe lëvizje të tjera spektakolare: Bashkëpunimi i Nokia me Microsoft është një tjetër hap drejt rrugës që përshkojnë lojtarët e mëdhenj të tregut. Google-Motorola-Android, Microsoft-Windows Phone-Nokia dhe Apple-iOs-Mac janë tre kompani të kompletuara, të afta të prodhojnë ekosistemin e tyre operativ dhe hardware-in. Me disa diferenca të qarta: Android mbetet një sistem i lirë, kushdo mund të prodhoj aparate me sistemin e Google. Windows Phone është i ardhuri i fundit, versioni i fundit “Mango” përmirëson dhe korrigjon shumë defekte të sistemit, është një produkt i licensueshëm. Apple e mban sistemin e tij të mbyllur, por që është më i vlerësuari nga përdoruesit. Për këtë ka një cmim më të lartë. Pastaj kemi të katërtin, Rim, i linjës BlackBerry. Kompania kanadeze ka pak që ka rinovuar produktet e saj.

Sistemet në krahasim
Natyrisht që në fund është cështje preferencash personale. Kush zgjedh Android e bënë për fleksibilitetin e sistemit që lejon përdorime të bllokuara në të tjerët, në të njëjtën mënyrë kush zgjedh iOs nuk ka nevoja të përballohet me botën e Windwos. Përdoruesi i Microsoft do të gjej në Windows Phone ambientin mobil ideal për atë ekosistem. Por ka diferenca cilësore dhe sasiore, që prodhuesit e sistemeve kërkojnë ti kapërcejnë. Në versionet e tjera diferencat do të jenë edhe më të qarta se sot. Apple iOs 5 pritet të jetë platforma më e kompletuar. Problemi qëndron se është një sistem i mbyllur dhe nuk e lejon përdoruesin të modifikoj funksionimin. Kjo garanton stabilitet por nuk gëzon ata që duan të fusin duart në “motorin” e sistemit operativ.

Android
Platforma Google duket se është krijuar pikërisht për modifikim. Ka një përshtatje të përkryer dhe prodhuesit e modifikojnë në lidhje me hardware-in që përdorin. Në këtë pikëpamje, aparatet Google-Motorola që do të vinë do të sjellin një standard të ri në sistemet mobile. Lëvizja afron Google me Apple në ngjashmëri, por me ndryshimin e sistemit të hapur.

Windows Phone Mango
Microsoft dhe Nokia ndërkohë përgatiten për pushtimin me aparatet të bazuar në Windows Phone “Mango”. Mango është një ambient i bërë shumë mirë dhe mund të jetë një surprizë në treg, sidomos nëse aplikon cmime interesante. Integrimi me Office dhe katalogu i aplikacioneve e bëjnë platformën Microsoft një konkurrent të denjë të Apple dhe Android.

(a.h/BalkanWeb)