Kush është Papa Françesku?

Miri

Anëtar drejtues
Kush është Papa Françesku?

Kisha Katolike ka tani titullarin e saj të parë nga Amerikane Latine, pas konklavi papal zgjodhi me vota sekrete kardinalin argjentinas Horhe Marjo Bergolio si udhëheqësin e ri të kishës. Papa Françesku është gjithashtu i pari papë që zgjidhet jashtë Evropës në më shumë se një mijë vjet.

2656FC59-D7FA-455D-AD16-B75887F63A49_w268_r1_cx4_cy0_cw94.jpg


Njerëzit brohoritën me gëzim, kur Papa Françesku doli në ballkonin e Bazilikës së Shën Pjetrit në qytetin e Vatikanit, i veshur thjesht me robën e bardhë.

Mes mijra pelegrinëve ishte edhe mjaft nga Argjentina që nuk e përmbanin dot gëzimin.

"Nuk mund ta shpjegoj. Është e jashtëzakonëshme. Kjo është hera e parë që jam në Romë dhe të kemi një papë argjentinas është mahnitëse”.

"Ne jemi shumë të lumtur si argjentinas. Mendoj se ai është një person mjaft i përgatitur dhe ne duhet të lutemi për Shpirtin e Shenjtë dhe Jezu Krishtin që t’i japë fuqinë për të udhëhequr Kishën Katolike”.

Papa 76-vjeçar vuri gjithashtu në dukje se kolegët e tij kardinalë kërkuan gjithë botën për të gjetur pasuesin e Papa Benediktit, tashmë në pension.

Papa i ri, i lindur në Buenos Ajres në një familje imigrantësh italianë, e kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij në Argjentinë. Pasi mori mastër në Kimi nga Universiteti i Buenos Ajresit, ai vendosi të bëhej jezuit. Ai u shugurua prift në vitin 1969.

Pasi dha mësim për vite me radhë në shkollën dhe seminaret katolike, si dhe pasi shpenzoi kohë duke konsultuar priftërinjtë, ai u bë kryepeshkop i Buenos Ajresit në vitin 1998 dhe kardinal në vitin 2001.

Në konklavin e vitit 2005 për zgjedhjen e Papa Benediktit, Kardinali Bergolio thuhet se ishte i dyte për nga numri i votave.

Ai është njohur për jetën e tij të thjeshtë dhe për doktrinën e tij konservatore. Në vitin 2010, kur Argjentina u bë vendi i parë i Amerikës Latine që legalizoi martesat e të njejtin sekses, Kardinali Bergolio i inkurajoi klerikët në gjithë vendin të nxisnin katolikët të hidheshin në protesta. Ai tha se legalizimi i martesave të homoseksualëve do të dëmtonte familjen.

Ai u akuzua gjithashtu edhe për pjesëmarrjen në rrëmbimin në vitin 1976 të dy priftërinjëve jezuitë liberalë në periudhën e regjimit ushtarak në Argjentinë, akuzë që ai e ka hedhur poshtë kategorikisht.

Por Bergolio është njohur edhe si mbrojtës i fortë i të varfërve. Edhe pse ai e ka kundërshtuar homoseksualitetin, ai ka bërë thirrje që ata të respektohen. Rreth 10 vjet më parë, ai vizitoi një strehë për viktimat e HIV-AIDS dhe puthi dhe u lau këmbët disa prej pacientëve atje.

Amerika Latine ka popullatën më të madhe katolike nga 1.2 miliardë besimtarët katolikë të botës, me numrin më të madh në Brazil dhe Meksikë.
 
Sipër