Kunder anemisë

Munella

Anetar Fillestar
Kunder anemisë

Mbas noj gjakderdhje t'rastsishme, mbas noj dhanje gjaku për noj t'dashtun, mbas noj operacioni apo edhe jeni anemik. Që ta merrni vehtën, ta ngritni imunitetin dhe ta forconi organizmin. Shumë do t'ju ndihmojë langu i tri dhuratave që vet i Lumi Zot prej qille naj dhuron përmes nanës natyrë: Mollës që asht mbretnesha e t'gjitha pemve dhe rrepave t'kuq e karrotave që janë mbretnesha t'gjitha perimeve. Çe receta:

3 kg. molla t'tharta
3 kg. rrepa t'kuq
3 kg. karrota.

Mollat i lajmë i prejmë në rriska tuj ua hjekë farat. Karrotat dhe rrepat e kuq i lajmë, i çërojmë, ma mirë me thanë, i grryejmë me noj thikë sa ma hollë që t'mos hudhim shumë prej ktyne perimeve t'mrekullueshme, i prejmë në rriska dhe i fusim në makinën e shtrydhjes. Kujdes, makina e shtrydhjes duhet t'jetë 1200 wat, kjo forcë duhet për me e shtrydhë karrotën dhe rrepën e kuqe. Langun e përfituem e kullojmë, e fusim nëpër shishe dhe e ruajmë në frigorifer apo ma mirë me thanë. E pijmë mbrenda dy-tri ditësh sepse mbas tri-katër ditësh langu fillon me u trashë.
Për ata që s'kan makinë për shtryedhje, langun mund ta përfitojnë edhe në kët mnyrë:

3 kg. molla t'tharta
3 kg. rrepa t'kuq
3 kg. karrota
3 kg. sheqer

Mollat, rrepat dhe karrotat i grryejmë. Ashtu si e grryejmë kungullin për pite. Masën e fitueme e shtrijmë me noj tepsi dhe mbi to i hjedhim tre kg. sheqer. I lajmë ashtu 24 orë dhe mandej i shtrydhim me dorë dhe at lang e pijmë. Të mbetunat prej karrotave, mollave, dhe rrepave t'kuq nuk i hudhim, por i përdorim për punimin e noj ambëlsine të tipit „tartpom“
 

Miri

Anëtar drejtues
Bukur fort z Munella.
Kisha një pyetje:
A mund të pihet edhe në rastin kur kemi mungesë energjie, psh kur ndjehemi të dobët fizikisht, siç i thojmë ne 'pa takat'?
 

Munella

Anetar Fillestar
Zotni Miri,
aç shumë m'banën përshtypje fjalët tuaja sepse e shof se nuk jam tuj u mundue kot. Nji falnderim edhe prej meje u shkon edhe juve e t'gjithë redaksisë. Edhe ashtu menxi kam pritë me e çelë kët façe dhe me e ba nji përmirsim. Pra, aty ku shkruen 3 kg. sheqer nuk duhet t'jetë numri tre, por numri nji. Pra:
3 kg. molla t'tharta3 kg. rrepa t'kuq3 kg. karrota dhe
1 kg. sheqer
Me vet faktin se janë langjet e pemës dhe dy perimeve ma t'vlefshme që njofim deri tash me e pi në çdo rast e nevojë vetëm i ban mirë organizmit. Pra deri tash nuk ka pas kurrfar indikacioni. Kët lang e kam pi unë shpesh herë dhe vetëm e kam ndi vehtën shumë mirë. T'kuptohemi, langun e kam përfitue prej makinës shtryedhse. Para 15 vitesh të njejtin lang e kam përfitue edhe pa makinë dhe asnji ndryshim nuk ka. Ndryshimi i vetëm asht se langun që e fitojmë me makinë mbas 4-5 ditësh fillon me u trashë.
 
Sipër