Krishtërimi - kuvendet Benediktine

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Miri

Anëtar drejtues
2 Korrik 2012
247
2
864
Krishterimi - Kuvendet Benediktine

benedektini.jpg

Gjatë mesjetës u krijuan urdhra të ndryshëm fetarë. Kështu u krijua edhe urdhëri benediktin, në dedikim të Shën Benediktit. Benediktinët jetonin në kuvende së bashku me abatin e tyre. Aty bënin jetën liturgjike, punonin dhe krijonin. Benediktinët i kanë vënë vulën qytetrimit të mesjetës dhe kanë hedhur themelet e kulturës moderne.

Në Mirditë u vendosën në Malin e Shenjtë, në Shënpal, Ndërfanë, Rubik, duke themeluar kuvendet e tyre, të cilat janë dëshmi e lashtësisë, kulturës dhe vazhdimësisë së krishterë. Mali i Shenjtit është vendi ku në një territor të vogël qenë shumë monumente të kultit: Abacia e Shënllezhdrit, Kisha e Shën Gjergjit, Kisha e Shën Gjinit, Kisha e Shëlbuemit, Kisha e Petkut, etj.


Kuvendi Benediktin dhe Abacia e Shënllezhdrit janë vijuese të njëra - tjetrës. “Nuk ka dokumente të vjetra historike, por ekzistojnë rrënojat e një kuvendi të madh në malin e Shenjtit, në një farë largësie nga rezidenca e Abatit, ku thuhet se banonin murgjit benediktinë”, i shkruante Romës Prend Doçi në vitin 1886.

Prania e Kuvendit Benediktin në Malin e Shenjtit gjendet dhe në vitin 1313. Nga një e dhënë tjetër, Abacia në këtë mal është dhe në vitin 1426, me Abatin të emëruar nga Selia e Shenjtë. Ky fakt paraqet interes, pasi Abacia gjithnjë e kishte varësinë në Vatikan.