Krishtërimi - kisha katolike e Mirditës

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Miri

Anëtar drejtues
2 Korrik 2012
247
2
864
Krishterimi - Kisha katolike e Mirdites

krishterimi.jpg

Krishtërimi shqiptar është me rrënjë latine. Shën Pali dhe Shën Pjetri janë të lidhur drejtpërdrejt me Ilirinë në përhapjen e krishtërimit; i pari përmes predikimit në këto treva, i dyti përmend Ilirikumin si një trevë të rëndësishme për kohën. Në kohën e Skëndërbeut katolicizmi merr hov dhe forcon lidhjet me Vatikanin. Në shekullin XV e më pas pushteti osman përhapi gjërësisht fenë islame në tokat e pushtuara.

Mirdita si dhe disa treva të tjera nuk u islamizuan, falë qëndresës dhe kryengritjeve të jashtëzakonshme, në udhëheqje të të cilave jo rrallë ishin drejtuesit fetarë, por kisha katolike e saj pësoi deme të mëdha.

Në vitet '30 të shekullit XIX Abacia Nullius e Mirditës numëronte rreth 15836 katolikë, 16 famulli dhe 13 meshtarë. Ndër monumentet më të rëndësishme të krishtërimit në Mirditë janë 4 abaci të vjetra: Abacia e Shën Llezhdrit në Orosh, e Shën Palit në Blinisht, e Shën Mërisë në Ndërfanë, e Shëlbuemit në Rubik.