Fjalë të urta popullore për Maturinë

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Miri

Anëtar drejtues
2 Korrik 2012
247
2
864
Maturia
 • Mali digjet,plaka krehet. Shkup
 • Mos hyn ne mal pa sepat. Shkup-Agon
 • As copën e madhe mos e ha pa u menduar. KRUJË
 • Ç'del nga goja, hyn në vesh e del për hunde. JUG
 • Dardha dhe sëpata e kanë bishtin mbrapa. SARANDË
 • Dasma nuk shihet në fillim, por në fund. JUG
 • Dijet e mëdha janë në fjalë të shkurtra. SHKODËR
 • Dy kunguj nën një sqetull s'mbahen. PËRMET
 • Dy vesh dhe një gjuhë, fol pak e dëgjo shumë. JUG
 • Dhjetë herë mat, një herë pre. KOSOVË
 • Fjala dhe plumbi kur dalin s'kthehen më. GUCI
 • Gazi i madh, kthehet në helm. KORÇË
 • Gjuha flet e fshihet, shpina pret e rrihet. KOSOVË
 • Gjella me kripë e kripa me karar. PËRMET
 • Gjuha eshtra s'ka, eshtra thyen. KURVELESH
 • Gjuha të lidh, gjuha të zgjidh. VLORË
 • Ha të rrosh, jo rro të hash. JUG
 • Janë të urtë të marrët sa pa thënë fjalët. JUG
 • Kashata e madhe të ngec në fyt. JUG
 • Këmba e madhe të shqyen këpucën. BERAT
 • Kur të hedhësh gurin, mate gjer ku arrin. JUG
 • Kur flet shkopi të vret. VLORË
 • Kur han bukë misri, kujto bukë thekri. JUG
 • Kur s'di not mos u fut në ujë. KORÇË
 • Kush ha shumë i del për hunde. PËRMET
 • Kush shef ma sëpari barkun, asht i mangët nga trutë. KAVAJË
 • Lakmia, lakfyt. PUKË
 • Lisi nuk pritet me nji të rame. FERIZAJ
 • Lulja e këputun nuk mbin ma. KRUJË
 • Më mirë një pulë nesër, se nji vezë sot. DIBËR
 • Mos dalë goja para mendjes. BERAT
 • Mos i bjer të mirës me shkelm. DIBËR
 • Mos i hyr valles, kur nuk di ta hedhësh. MYZEQE
 • Mos kërko vezë të pjekura në hell. SKRAPAR
 • Ngopet deti me lumenj? DEVOLL
 • Nuk mba ujë orizi. JUG
 • Një fjalë që e dinë dy veta, e dinë gjithë bota. ELBASAN
 • Pi rakinë e jo mendjen. JUG
 • Po fole shumë, sikur xhevahire të thuash, kakërdhi bëhen. KORÇË
 • Po t'i marrësh lopës tërë qumështin, ngordh viçi. JUG
 • Qefi prish qefin. JUG
 • Tamahu të shpie në gjynah. JUG
 • Të falurit e shumtë i vjen rëndë dhe perëndisë. KORÇË
 • Ujët e turbullt mbysin burrin, fjalët e shumta përziejnë katundin. JUG
 • Ujku kur ndien erën e dhenëve, harron që ata kanë barinë prapa. JUG
 • U mbush kupa do të derdhet. KRUJË
 • Unë i ha kumbullat, atij i mpihen dhëmbët. VLORË
 • Unë baj barrën, ti djersin. VERI
 • Vera sa ma e ëmbël të jetë, ma fort të zenë. SHKODËR
 • Vreshtë shumë mos ven, shpi shumë mos ban, miq shumë mios xen. SHKODËR
 • Nata s'ka shahit. SHKODËR
 • As para pushkës, as prapa mushkës. JUG
 • Atje ku fle ujët, atje është më thellë. KORÇË
 • Barka mbytet edhe për një lëkurë lepuri. SHKODËR
 • Bisha tërbohet keq, kur sheh se po i vjen fundi. JUG
 • Bie një gurë e shkoqet një mur. VLORË
 • Buka që thyet s'ngjitet më. JUG
 • Çdo gjë forcohet, në themel. BERAT
 • Ç'ka humbe mos e kërko, ç'ke në dorë mos e lësho. KRUJË
 • Çohet një i marrë e qet një gur në ujë, çohen njëzet të urtë e s'mund ta nxjerrin. SHKODËR
 • Dimrit iu bëj hazër që në behar, e beharit që në dimër. JUG
 • Dita ka sy, nata ka veshë. JUG
 • Duhet me i fry lugës para se me të djeg. KRUJË
 • Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s'del dot. BERAT
 • E dardhë është dhe bora, po të thanë duart. JUG
 • Edhe pas luftës armët duhet me i mbajtë. KOSOVË
 • E ke zogun në dorë, mbaje. KORÇË
 • Fusha ka sy, mali ka veshë. KRUJË
 • Gishtërinjtë i fut në mjaltë e i lëpin, po nuk i kafshon dot se të dhembin. DARDHË
 • I marri ç'flet nuk din, i urti ç'din nuk flet. VERI
 • I zoti duhet të ruajë arën e vet. ELBASAN
 • Jo si cjapi te kasapi. KORÇË
 • Kali nuk mbahet për bishti, po prej freri. TROPOJË
 • Ka thënë Nastradini, edhe në diell merr ombrellë. SHKODËR
 • Kur s'ke mace, bëjnë minjtë dasmë. ELBASAN
 • Kij frikë nga një njeri që frikën ta ka. KRUJË
 • Kujto qenë e bëj gati shkopin. KORÇË
 • Kur shkon për udhë merr shkop dhe gurë. PËRMET
 • Kur t'i hypësh kalit, shifi patkonjtë. ELBASAN
 • Kush vret nuk flet. SKRAPAR
 • Me zjarrin dhe ujin nuk bëhet shaka. VLORË
 • Mos luaj me gurë po e pate shtëpinë me xhama. SULOVË
 • Mos shkel në dërrasë të kalbur. KAVAJË
 • Mos shko si breshka te nallbani. KORÇË
 • Mos shko si cjapi te kasapi. SHQIPËRI E MESME
 • Mos u zër për degësh, po për rrënjësh. JUG
 • Nata është me barrë, s'dihet ç'pjell. KORÇË
 • Nga një vërë e vogël, rrjedh e gjithë fuçia. LABËRI
 • Nji shkëndi ndez nji mal. KORÇË
 • Për një dorë kashtë e vret samari mushkën. JUG
 • Për një pe, për një gjilpërë, vate dëm një punë e tërë. JUG
 • Ruaju të të ruajë perëndia. JUG
 • Ruhu nga thëngjilli i mbuluar. JUG
 • Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas. SKRAPAR
 • S'lidhet kali me pè. LUKOVË
 • Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë. KORÇË
 • Ujku mjergull kërkon. JUG
 • Zë goje qenin, bëj hazër shkopin. GJIROKASTËR
 • Shtëpija pa fëmijë, si nata pa yje. SARANDË
 • Ma i keqi vëlla të merr hakën. KOSOVË
 • Motra jemi, shoqe s'jemi. JUG
 • Ndarja është më e mira e të ligave. SKRAPAR
 • Krushka për dhëndrin gjen peshk majë malit. SHKODËR
 • Gjumi natës i randë i bën keq ditës. SHKODËR
 • Gjumi në dëborë është shkesi i vdekjes. JUG
 • Mos pyet sa vjeç je, po ç'shëndet ke. TIRANË
 • Nuk mbushet pusi me pështyma. GRAMSH
 • As këmishës së shtatit s'është për t'i besu. KAVAJË
 • Besove, bëre mirë, s'besove, ca më mirë. JUG
 • Ç'ka shtëpia të mos marrë vesh fqinjëria. SKRAPAR
 • Do të ruash sekretin nga armiku, mos ia thuaj as mikut. BERAT
 • Esapi i shtëpisë nuk del në pazar. KORÇË
 • E thëna dhe e bëra janë larg. DIBËR
 • I marri premton dhe budallai shpreson. JUG
 • Kur qesh djalli e ka punën keq. VLORË
 • Mba murin mos bie. SHQIPËRI E MESME
 • Me thënë e me të bërë shkon në mes një lum i tërë. JUG
 • Më gënjeve një herë, harram e paç, më gënjeve të dytën hallall. JUG
 • Mos u bëj thes i çpuar. SKRAPAR
 • Mos dëgjo ç'thotë ai për vete, por dëgjo ç'thonë bota për të. SKRAPAR
 • Ma kanë sharë pelën se kanë sy ta blenë. JUG
 • Në më rrefsh së pari të vraftë Zoti, në më rrefsh së dyti, të ndihmoftë Zoti. JUG
 • Kur të thonë ngordhi ujku, atëherë ruaj gomarë. JUG
 • Mos i jep shkopin harbutit, se të vret me shkopin tënd. MYZEQE
 • Nuk është ar gjithë që ndrit. VERI
 • Nuk i varen ujkut mëlçitë në qafë. KORÇË