Etika indiane

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Munella

Anetar Fillestar
15 Qershor 2014
110
1
18
Etika indiane

- Ngritu me diellin dhe lutu. Lutu vetun. Lutu shpesh. Shpirti Madh ka me t'ndëgjue, ti duhet vetëm me folë.

- Banu tolerant ndaj atyne që kanë humbë rrugën. Padia, zemrimi, xhelozia dhe lakmia dalin prej shpirtnave t'humbun. Lutu që ta gjejnë drejtimin

- Kërkoje vhten përmes vehtes. Mos lejo të tjerët të udhëheqin me rrugën tande. Ajo asht rruga jote dhe vetëm e jotja, të tjerët mund t'shkojnë me ty, por nuk mund t'shkojnë n'vend teje.

- Trajtoi mysafirët me nji vëmendje shumë të madhe. Shërbei me ushqimin ma t'mirin, jipu krevetin ma t'mirin dhe shprehju nderë dhe rrespekt.

- Mos merr çka s'asht e jotja, ose e noj individi, komuniteti, krahine ose e noj kulture. S'e ke fitue s'e ke t'dhanun. S'asht e jotja.

- Ndero çdo gja që gjindet mbi tokë. T'jenë njerzë apo bimë.

- Rrespekto mendimet, dëshirat dhe fjalët e tjerëve. Asnjiherë mos ia ndëpre fjalën ndokujtë, mos u tall dhe mos ban shaka me te. Të gjithve jipiau të drejtën e shprehjes personale.

- Asnjiherë mos fol keq për tjetrin. Energjia negative që ti e dërgon n'univers do t'kthehet ty shumëfish.

- Të gjithë njerzit gabojnë. T'gjitha gabimet munden me u falë.

- Mendimet negative shkaktojnë smundjen e trupit, shpirtit dhe mendjes. Praktikoje optimizmin.

- Natyra s'asht e jona, ajo asht pjesë e jonë. Ajo asht pjesë e familjes sonë botnore.

- Fmijtë janë fara e ardhmënisë. Mbjell dashni n'zemrat e tyne ujiti me urtsi dhe përvojë nga jeta. Deri kur rriten, jipu hapsinë për me u rritë.

- Shmangiu plagosjes së zemrave të tjerëve. Helmi dhe dhimbja do t'kthehen ty.

- Banu gjithmonë i sinqertë. Ndershmënia asht testi i vullneteve në kët univers.

- Rri i ballancuem. Uni i mendjes, shpirtit, trupit dhe i emocioneve duhet t'jenë barabar t'forta, t'pastra dhe t'shëndosha. Ushtroje trupin për me e forcue mendjen. Pasunohu shpirtnisht për mej shërue plagët emocionale.

- Vetdijshëm vendos se kush do t'jesh dhe si do t'reagosh. Bëhu përgjegjës për veprimet tua

- Rrespektoje privatsinë dhe hapsinën personale të të tjerëve. Mos prek pronën e të tjerëve e sidomos gjana të shejta dhe fetare. Kjo asht e ndalueme.

- N'radhë të parë banu i sinqertë ndaj vehtes. Nuk mundesh me qenë i kujdesshëm e me ju ndihmue të tjerëve në qoftë se s'je i kujdesshëm ndaj vehtës dhe nuk i ndihmon vehtes.

- Rrespektoi besimet fetare të tjerëve. Mos ia impono tjerve besimin tand.

- Shpërndaje lumtuninë tande. Merr pjsë në dhanjen e l'moshave.