E diella e Luleve

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari

Munella

Anetar Fillestar
15 Qershor 2014
110
1
18
E diella e Luleve

Asht dita me t'cilën fillon java e mundimeve t'Lumit JEZU KRISHT. Kisha e përkujton Hymjen e Jezusit n'Jeruzalem disa ditë para PASHKËVE (pas-ha) simbas përshkrimit të katër ungjilltarëve: Markut, Matejsë, Lukës dhe Gjonit së bashku me mundimet që do t'fillojnë po prej ksaj dite.

Kur Jezusi hyni n'Jeruzalem, populli e priti me degë pallmash dhe ullijsh gjithë rrugës kah kalonte i Lumi i hypun n'magar.

Në kët ditë, besimtarët ua msyjnë kishave për mej bekue degët e pallmave e t'ullijve. Në ato vende ku s'ka as pallma e as ullij, sjellin degë t'pemëve që gjinden në ato vende dhe mbas bekimit oto degë i sjellin n'shpi. Disa i lanë mbas Kryqit e nji pjesë i çojnë tek ahri që t'ketë t'mira e bekim. Degët edhe pse thahen, rrinë aty deri t'dielën tjetër t'luleve n'shej nderimi e kujtimi ndaj Jezusit dhe mundimeve të Tij që i ka ba për ne.

Po pse Jezuesi nuk erdhi me noj kali, por i hypun n'magar. Simbas ungjilltarve, Ai zgjodhi magarin, ma mirë me thanë, nji zog magari e jo kalin sepse kali simbolizonte luftën kurse Jezuesi ishte për paqën.

Gëzimet dhe përjetimet ma t'mdhajat për festa ruhen prej fëminijsë. Atëherë unë kam qenë rrogtarë dhe bashkë me fmijtë e zotnisë e fmijtë tjerë t'katundit dilshim e mbledhnim lule nëpër natyrë.

Ka ma shumë se tridhjetë vjetë që s'kam marrë pjesë me noj UDHË T'KRYGJËS n'gjuhën shqipe e mej ndëgjue n'shqip ato kangë plot vaj e trishtim. Nuk di pse ndodhë kjo. N'dasma po na del kohë me shkue e n'kishë jo.

A jemi t'mbërthyem mbas problemeve të egzistencës apo shtimit t'pasunisë këte vetëm Zoti prej qille e di. Shpresoj se vitin e ardhshëm kam me ardhë nji t'premte ose n'katedralen e Rrëshenit ose n'kishën monumentale t'sh'Markut n'Fan.

T'gjithë mirditorëve,

E GËZOFSHI T'DILLEN E LULEVE PAQI BEKIM E MBARSI NË FAMILJET TUAJA E JETA U KALOFTË E LUMTUN E PLOT ME LULE.