Domatja mbron nga plakja

Mirë se vini në rrjetfaqen MIRDITA.COM
Përmbajtja e hasur këtu, mund të shfletohet lirshëm.
Për të shkruar dhe marrë pjesë në diskutime, duhet të keni një llogari dhe të identifikoheni.
Shpresojmë që prania juaj, të ndikojë në përmirësimin dhe pasurimin e faqes.
Krijoni një llogari
A

Antoni

Vizitor
Domatja mbron nga plakja

Domatja, ne fakt, eshte nje perime e pasur me substancen e likopenit, ndoshta me e pasura, e cila cliron nje funksion shume te vlefshem: bllokon aksionin e radikaleve te lira, domethene te substancave qe trupi yne i prodhon si mbetje.

Keto radikale provokojne plakjen e lekures, te cilat demtojne qelizat. Pastaj radikalet e lira mund te favorizojne zmadhimin e tipave te ndryshem te kancerit si atij te gjoksit, ne vezoret e grave dhe ne prostate tek burrat.

Domatja keshtu eshte shume e cmuar per bukurine e lekures dhe eshte nje arme efikase ne parandalimin e kancerit dhe akoma me shume koncentrati i saj, na thone studiuesit. Motivi eshte i thjeshte, pergjate pergatitjes, kur domatja zihet, nxehtesia dhe uji e avullojne dhe koncentron perberesit ushqimore, ku eshte me i rendesishem likopeni.

Kaloria pastaj transformohet dhe likopeni behet me i asimilueshem nga trupi njerezor. Ja perse sasia e likopenit gjendet ne permbajtje 10 here me shume se tek tuli i perimit te fresket. Domatja, sipas nje kerkimi italian, eshte e vlefshme edhe sepse permban sasi kriperash minerale te domosdoshme per shendetin dhe bukurine, p.sh kaliumi, i cili lufton ruajtjen e nivelit hidrik dhe presionin e larte, me kalciumin, i rendesishem per te pasur dhembe dhe kocka te forta, hekuri, fosfori dhe vitaminat A dhe C, te cilat luajne nje rol te rendesishem per bukurine dhe shkelqimin e lekures dhe ne parandalimin e tumoreve. Dhe, se fundmi, eshte e pasur me fibra ushqyese, te cilat lehtesojne funksionimin e zorreve.