Dielli

Joni

Moderator
Dielli

Dielli eshte ylli me i afert me token. Na jep drite dhe ngrohtesi.
Pa diell nuk do kishte jete e planeti yne do ishte nje bote ku do mbizoteronte erresira e nuk do kishte jetese.
Kjo sfere e gjigante plot gaz ka diameter 1,4 milion km e barabarte me 109 planete si toka te mbledhur bashke.
Me nje mase prej 2 milion te triloni e triloni e triloni , pesha e saj eshte e barabarte me 330.000 here me ate te tokes.
Brenda diellit do gjinin vend 1.300.000 planete toke.
Mund te ngjaj i vogel kur e shohim ne mengjes o ne perendimin e tij, por kjo varet nga largesia e tij me token.
Gjindet 150 milion km larg tokes e nga ajo largesi , drita diellore vonon pak a shume 8 minuta per te arritur edhe perse udheton 300.000 km/s.
Kjo do te thote qe kur shohim perendimin e diellit, dmth ka ndodhur 8 minuta me pare.
 
Sipër