tradita

 1. A

  Fuqia e epërme e vajeve të mirditës

  Fuqia e epërme e vajeve të mirditës KËNGË POPULLORE ELEGJIAKE ME ORIGJINË NGA ANTIKITETI I Visaret e Kombit, në korpusin e tyre të gjerë, kanë përfshirë edhe disa prej vajeve karakteristike të trevës së Mirditës. Aty është shënuar dhe ndonjë vlerësim kalimthi, që megjithatë paraqet rëndësi për...
 2. A

  Kanun e Kuvend

  Kanun e Kuvend Kanuni është një monument kulturor historik i së drejtës tradicionale të shqiptarëve. Shqiptarët kanë trashëguar deri në shekullin e 20-të dy kanune: "kanunin e lekëve" - Kanunin e Lekë Dukagjinit, që kishte pushtet në viset mbi lumin Drin; "kanunin e gegëve" - Kanunin e...
 3. Miri

  Tradita Mirditore - Fejesa Shqiptare

  Tradita Mirditore - Fejesa Shqiptare Fejesat ne Mirdite, pothuajse ne përgjithësi, janë ba ne moshe te re te djalit dhe te vajzes: ne vitet e para te lindjes, ne djep, ose ka ndodhe edhe para lindjes, mbas pak ditesh qe kishte linde vajza, shkonte me i urue jete te gjate dhe me i lane shejin...
 4. Miri

  Tradita Mirditore - Si bëhej Fejesa në Mirditë

  Tradita Mirditore - Si bëhej Fejesa në Mirditë Zakonisht fejesat e rregullta kryhen me shkuesi dhe pothuejse ne pergjithsi shkuesinat i bajne mashkujt e shume rralle femnat. Kur don me i gjete kush nuse djalit, porosit miqtë, dashamiret, nipat, dajat e te tjere te njohun, për me i gjete kund...
 5. Miri

  Tradita Mirditore - Si bëhej Dasmja në Mirditë

  Tradita Mirditore - Si bëhej Dasmja në Mirditë Qysh nji jave përpara asht zakon qe grate e fisit e te shokeve te afërm, me shkue me punue e me I ndihmue atij qe ka me marre nuse, tue I cue dikush nji barre firi (fier, lloj bime) e cila perdoret per shtroje, ndonje barre dru zjarrmi, tue fshi...
Sipër