rubiku

 1. Miri

  Krishtërimi - kuvendi françeskan i Rubikut

  Krishterimi - Kuvendi françeskan i Rubikut Rubiku ka qenë njëri ndër 4 kuvendet benediktine. Të dhënën e parë e kemi nga Milan Shuflai, i cili thotë se afër katundit të sotëm Rubik ishte në vitin 1582 Abacia e vjetër e San Salvator Arbanesis, Abati i së cilës përmendet dhe në vitin 1166, kur...
 2. Miri

  Bashkia Rubik - Misteri i Rubikut

  Bashkia Rubik - Misteri i Rubikut Mijëra vjet më parë, në trevën e Rubikut thonë se ndryshku i kuq shfaroste njerëzit, mbyste bagëtitë dhe dëmtonte të mbjellat. Ishte hyjnesha Robiko, ajo që i shpëtoi banorët nga kjo murtajë e kuqe. Tash, ritualisht, çdo pranverë, banorët e kësaj zone...
 3. Miri

  Bashkia e Rubikut - dy fjalë për Rubikun

  Bashkia e Rubikut - Dy Fjalë për Rubikun Pasi kalon Urën e Milotit, hyn në luginën e bukur të Fanit, ku shfaqet Kisha e të Shëlbuemit, vendosur mbi kepin e bardhë të Rubikut, njëra ndër më të vjetrat dhe më të rëndësishmet monomente të kulturës kombëtare, e cila daton të jetë ndërtuar tej...
 4. Miri

  Qyteti Rubik - Historia me Ahmet Zogun

  Qyteti Rubik - Historia me Ahmet Zogun Në këtë kuvend historitë janë të pafundme, shumë janë shkruar e shumë prej tyre qarkullojnë si gojëdhëna. Një nga ato të fiksuara në një ditar lidhet me Mbretin e ardhshëm të shqiptarëve, Ahmet Zogu, dhe pikërisht me njërin prej fretërve të këtij...
 5. Miri

  Qyteti i Rubikut - Historia dhe Arkitektura

  Qyteti i Rubikut - Historia dhe Arkitektura Vendosur mbi këtë shkrep të bardhë të Rubikut, dallohej një kompleks kishtar modern me kishën, qelën famullitare, kolegjin, kumbanoren, rezidencën verore dhe jo pak mjedise të tjera, ndërtuar me një arkitekturë të rrallë, me paraqitje të brendshme...
 6. Miri

  Qyteti Rubik - sipas mitologjisë greke

  Qyteti Rubik - sipas mitologjisë greke Sipas mitologjisë greke hyjnia Robigo ka qenë hyjnia që personifikonte ndryshkun, një sëmundje që prekte drithërat. Për nder të saj në këto anë bëheshin dhe festa, ku njerëzit i luteshin asaj që ta largonte ndryshkun nga drithërat. Në ato festa që ishin...
 7. Miri

  Qyteti Rubikut - Shkrepi i Rubikut

  Qyteti Rubikut - Shkrepi i Rubikut Futja në rrjedhat rrëfyese të romanit “Lule” që para 100 vitesh shkroi mbi këta shkëmbenj të bardhë Fabia Barcata, është vërtetë befasuese, me përshkrimin që ai i bën vendit ku do të zhvillohen ngjarjet dramatike, që kanë lidhje me fatin e një vajze...
Sipër