mirdita

 1. Miri

  Profili plani operacional i zhvillimit vendor

  Profili plani operacional i zhvillimit vendor Per transparencë, po publikojmë profilin e planit operacional të zhvillimit vendor, ku falë një pune të madhe administratat zyrtare kanë arritur ta përfundojnë në mars 2016. Eshtë mirë që cdo banorë të informohet rreth këtij plani dhe të...
 2. Miri

  Profile të komunave në Mirditë

  Qendra për Bashkëpunim midis Komuniteteve, Autoriteteve Lokale dhe OJF-ve (CANGO) ka bërë të mundur hartimin e këtyre profileve të komunave Mirditë. Në profile janë përmbledhjet më domethënëse turistike, tradite dhe urbanistike të shoqëruara edhe me njësi statistikore dhe përshkrime rreth...
 3. A

  Foto të vjetra nga mirdita

  Foto të vjetra nga mirdita Disa foto të vjetra shumë të bukura nga mirdita, me pamje të rralla.
 4. Miri

  Nëpër visaret turistike të Mirditës

  Nëpër visaret turistike të Mirditës Një përmbledhje mjaft e vëmendshme që Pallati i Kulturës na shfaq me këto video. Nëpër visaret turistike të Mirditës I falenderojmë për punën e tyre.
 5. A

  Kontributi i mirditës në kulturën kombëtare shqiptare

  Kontributi i mirditës në kulturën kombëtare shqiptare Mirdita,kjo trevė e lashtė ndoshta me emrin mė tė bukur nė botėn shqiptare,pėrfaqson nė hartėn kulturore tė Shqipėrisė njė areal karakteristik me njė pasuri tė rrallė traditash arkeologjike,etnografike,gjuhėsore,folklorike e kulturore. Ajo...
 6. A

  Mirdita e moçme e migrime të popullsisë së saj

  Prof. Dr. Mark Tirta Mirdita, një nga krahinat më të unifikuara, më të njejtësuara të trojeve shqiptare, me një status tepër të përcaktuar, në doke e tradita, në veshje e në të drejtën popullore, me një kohezion të veçantë krahinor, një emër krenarie për banorët e saj, filloi të duket që herët...
 7. V

  Logo Mirdita

  Logo Mirdita Ka kohë që po prisja frymëzimin e duhur për logon mirdita.com Kam hedhur edhe ca ide të tjera në faqe por asnjë nuk më ka bindur plotësisht. Sepse doja që të prezantonte sa më mirë fjalën mirdita dhe ta lidhte edhe me traditën e saj. Derisa një ditë më erdhi një ide në mendje...
 8. A

  Abacia e Mirditës

  Abacia e Mirditës Shënime historike rreth Abacisë së Mirditës Përveç legjendës së tre vllazenvet që u ndanë, njeri, i madhi tue marrë Shalën (prej kah Shala mori emnin si krahinë), tjetri shoshën, tue ngulë në Shosh dhe të tretit ma të voglit s'i mbet tjeter me thanë veç " E mirë dita qoftë për...
 9. Miri

  Krishtërimi - abacia e Shën Palit

  Krishterimi - Abacia e Shen Palit Është përmendur si Abaci së bashku me atë të Ndërfanës ku: “në këtë krahinë, ndërmjet lumejve të dy Fandave, prej nga në të 14-in shekull dilshin priftërinj për krejt Dalmacinë, gjenden Abacitë e Shën Palit dhe Shënmaria de Trafandina” (Shuflai) . Më vonë...
 10. Miri

  Krishtërimi - kuvendi françeskan i Rubikut

  Krishterimi - Kuvendi françeskan i Rubikut Rubiku ka qenë njëri ndër 4 kuvendet benediktine. Të dhënën e parë e kemi nga Milan Shuflai, i cili thotë se afër katundit të sotëm Rubik ishte në vitin 1582 Abacia e vjetër e San Salvator Arbanesis, Abati i së cilës përmendet dhe në vitin 1166, kur...
 11. Miri

  Krishtërimi - disa nga kishat kryesore të Mirditës

  Krishterimi - Disa nga Kishat kryesore te Mirdites Në këtë artikull kemi mbledhur disa nga kishat kryesore të Mirditës, kemi vedosur edhe zonën përkatëse të tyre. Ne rast se mungon ndonjë lutemi të na e dergoni, do ta azhurnojmë menjëherë. Faleminderit dhe lexim të këndshëm. Shënkolli i...
 12. Miri

  Krishtërimi - kuvendet Benediktine

  Krishterimi - Kuvendet Benediktine Gjatë mesjetës u krijuan urdhra të ndryshëm fetarë. Kështu u krijua edhe urdhëri benediktin, në dedikim të Shën Benediktit. Benediktinët jetonin në kuvende së bashku me abatin e tyre. Aty bënin jetën liturgjike, punonin dhe krijonin. Benediktinët i kanë vënë...
 13. Miri

  Krishtërimi - abacia e shën Mërisë në Ndërfanë

  Krishterimi - Abacia e shen Merise ne Nderfane Në vitin 1888 do të ristrukturohej juridiksioni i Abacisë së Oroshit. Prend Doçi ishte i vendosur në rimëkëmbjen e saj. Kur erdhi Doçi e gjeti Abacinë me dy famulli: Orosh dhe Spaç. Brenda 2 vjetëve e zgjeroi duke i shtuar edhe 5 famulli të...
 14. Miri

  Krishtërimi - institucione fetare

  Krishterimi - Institucione Fetare Në Rrëshen ndodhet qëndra e Dioqezës e cila përfshin Rrethet e Mirditës, Matit, Bulqizës dhe Peshkopisë. Në këtë dioqeze veprojnë misionarë Vinçensian. Kisha Katolike bashkëpunon me organet e qeverisë vendore, institucionet arsimore dhe kulturore për çështje...
 15. Miri

  Mirdita zona për zhvillim turistik

  Mirdita Turistike - Zona per Zhvillim Turistik Disa nga vendet ku mund te zhvillohet Turizmi jane: Turizem Malor: Fane Munelle Konaj Xhuxhe Orosh Lajthize Fushelugje Nenshejt Kurbnesh Kunore Kumbull Turizem Historik: Fane Orosh Perlat Prosek Rubik Mirdita ka edhe kulture, zakone e...
 16. Miri

  Bajraqet e Mirditës dhe Fshatrat

  Bajraqet e Mirdites dhe Fshatrat Ketu paraqesim listen e fshatrave te Mirdites. I kemi ndare sipas zonava/bajraqeve keshtu qe e keni me te lehte qe ti gjeni dhe te dini se ne cilin bajrak ben pjese fshati qe u intereson. Dhe ne rast se mungon fshati juaj mjafton te na kontaktoni duke na...
 17. Miri

  Mirditë - Bujqësia

  Mirdite - Bujqesia Në Rrethin e Mirditës tokat janë të larmishme, gjë që lidhet me faktorë morfologjikë, morfogjenetikë e morfoklimatikë. Në Mirditë, në lartësitë 0-600m, shtrihen tokat e hirta, të hirta kafe, të kafta dhe pjerrësia shkon nga 20 deri në 30%, me taban të cekët deri mesatar...
 18. Miri

  Mirditë - Bimësia

  Mirdite - Bimesia Bimësia, pyjet Bimësia në Rrethin e Mirditës është e shumëllojshme, falë larmisë litologjike, relievit dhe kushteve klimatike. Larmia e saj fillon nga shkurret mesdhetare me gjelbërim të përhershmëm e deri tek kullotat alpine. Territori i gropës së Ndërfanës, ku përfshihet...
 19. Miri

  Mirdita - Vështrim i përgjithshëm

  Mirdita - Veshtrim i pergjithshem Siperfaqja 867km2 popullsia 46 mije banore qendra kreysore Rresheni dendesia 50b/km2 Besimi Fetar Katolik. Mirdita Etnike (Krahine) Siperfaqja 1715 km2 12 bajrake Emri Mirdite fillimet i ka qe ne shekullin XV. Ne fillim, Mirdite quhej edhe nje fshat afer...
 20. Miri

  Historia e Mirditës - Lufta kundër vendosjes së sistemit të timareve

  Historia e Mirditës - Lufta kundër vendosjes së sistemit të timareve Jashtë kontrollit të turqve në shek 16 mbetën shumë krahina malore në veri e jug të vendit. Në krahinat Mirditë, Fandi i Vogël, Fandi i Madh, dhe Dibërr, turqit nuk caktuan detyrime për çdo prodhim si në zonat e ulta pasi...
Sipër