historia

 1. Miri

  Shqiptarët në mesjetë - Gjet Ndoj

  Shqiptarët në mesjetë - Gjet Ndoj PËRMBAJTJA: Pjesa e parë Shqiptarët në mesjetë KAPITULLI I Lindja e popullit shqiptar. krijimi i aristokracise shqiptare dhe procesi i shtetformimit tek shqiptaret 1. Ne vendin e pirusteve lindi kultura e hershme shqiptare si vazhduese e kultures ilire...
 2. A

  Historia e etnologjisë shqiptare.

  Historia e etnologjisë shqiptare. nga MARK TIRTA • Kohësia relative Udhëpërshkruesit e ndryshëm dhe kronistët nga kohë të ndryshme: në lashtsi, në mesjetë, po dhe në kohë të re, në shkrimet e tyre na kanë dhënë materiale e mendime me interes shkencor për veçoritë etnokulturore të popullit...
 3. A

  Shqiptarët në mesjetë

  Shqiptarët në mesjetë KAPITULLI I LINDJA E POPULLIT SHQIPTAR. KRIJIMI I ARISTOKRACISE SHQIPTARE DHE PROCESI I SHTETFORMIMIT TEK SHQIPTARET 1. Dy fjalë për Antikitetin dhe Mesjetën e hershme. Historiografia ka vërtetuar se ilirët ashtu si dhe thrakët, maqedonët, ndoshta dhe etruskët, janë...
 4. A

  Mirdita e moçme e migrime të popullsisë së saj

  Prof. Dr. Mark Tirta Mirdita, një nga krahinat më të unifikuara, më të njejtësuara të trojeve shqiptare, me një status tepër të përcaktuar, në doke e tradita, në veshje e në të drejtën popullore, me një kohezion të veçantë krahinor, një emër krenarie për banorët e saj, filloi të duket që herët...
 5. A

  Besimet fetare

  Feja në trevat shqiptare Feja ka luajtur një rol të dorës së parë në mbijetesën e kombit shqiptar në po atë shkallë si për disa popuj të tjerë të lashtë si armenët dhe hebrenjtë. Ishte krishterimi ai që i dha një identitet më të fortë popullit shqiptar në kohën e dyndjeve barbare dhe osmane duke...
 6. A

  Abacia e Mirditës

  Abacia e Mirditës Shënime historike rreth Abacisë së Mirditës Përveç legjendës së tre vllazenvet që u ndanë, njeri, i madhi tue marrë Shalën (prej kah Shala mori emnin si krahinë), tjetri shoshën, tue ngulë në Shosh dhe të tretit ma të voglit s'i mbet tjeter me thanë veç " E mirë dita qoftë për...
 7. Miri

  Bajrakët e Mirditës - Historia

  Bajrakët e Mirditës - Historia Fillimi i shekullit XV, 1416 ndeshet per here te pare emri MIRDITE. Kjo treve autoktone, historikisht ka bere nje lufte titanike ndaj pushtuesve te huaj, luftra t ecilat e bene Mirditen te pamposhtur, rezistente dhe krenare. Ajo zhvillonte here pas here...
 8. Miri

  Historia e Mirditës - Lufta kundër vendosjes së sistemit të timareve

  Historia e Mirditës - Lufta kundër vendosjes së sistemit të timareve Jashtë kontrollit të turqve në shek 16 mbetën shumë krahina malore në veri e jug të vendit. Në krahinat Mirditë, Fandi i Vogël, Fandi i Madh, dhe Dibërr, turqit nuk caktuan detyrime për çdo prodhim si në zonat e ulta pasi...
 9. Miri

  Historia e Mirditës - Kisha dhe Prelatët

  Historia e Mirditës - Kisha dhe Prelatët Kisha dhe Prelatet katolik përbëjnë një faktor kryesor në frymëzimin e shqiptarëve në luftë, por dhe në forcimin dhe konsolikimin e Principatës së Mirditës (ata kryen misionin e aristokracisë dhe të prijësve që mungonin tashmë). Në kushtet kur emigroi...
 10. Miri

  Historia e Mirditës - Peshkopët e Lezhës

  Historia e Mirditës - Peshkopët e Lezhës Në shekullin XVII Peshkopët e Lezhës kishin një ndikim shumë të madh në banorët e Ndërfandit (pjesa e territorit të krahinës së Mirditës). Mirditasit i rregullonin tek peshkopët gjithë konfliktet jo vetëm fetare por dhe laike. Ndikimi i krerëve kishtar...
 11. Miri

  Historia e Mirditës - Shkaqet e luftës për liri në Mirditë

  Historia e Mirditës - Shkaqet e luftës për liri në Mirditë Mirdita në konceptin etnologjik e kulturor të saj në momentin fillestar të “ngjizjes” së saj ishte një trevë e cila përbëhej nga popullsia sedentare (dukagjinasit) e përzierë dhe e lidhur me fise të tjera arbnore – shqiptare të ardhur...
 12. Miri

  Historia e Mirditës - Bashkimi mes fiseve katolike dhe bajraqeve

  Historia e Mirditës - Bashkimi mes fiseve katolike dhe bajraqeve Një faktor themelor i formimit të Mirdites, unitetit të fiseve që e përbënin atë, si dhe konturimit gjithnjë e më të dukshëm ishin kuvendet ndërkrahinore me objekt “beslidhje” për qëndresë dhe veprimet luftarake kryengritëse të...
 13. Miri

  Historia e Mirditës - Lëvizja kryengritëse

  Historia e Mirditës - Lëvizja kryengritëse Vendi i mirditave (pjesa më e madhe e principatës së kastriotëve dhe pjesa më e madhe e principatës së Dukagjinëve), qenë fusha e arenas së luftimeve dhe e fitoreve të lavdishme të shqiptarëve me në krye Skënderbeun kundër sulmeve turke për periudhën...
 14. Miri

  Historia e Mirditës - Lufta dhe Kuvendet 1506 deri në fund të shek XVIII

  Historia e Mirditës - Lufta dhe Kuvendet 1506 deri në fund të shek XVIII Nga fillimi i shekullit XVI, pas dështimit përfundimtar të përpjekjeve të fisnikërisë feudale shqiptare (përfaqësuesve të emigruar të saj) për të rimëkëmbur pushtetin e tyre princor-feudal, një rol të dorës së parë në...
 15. Miri

  Historia e Mirditës - Emri "MIRDITË" sipas Autorëve

  Historia e Mirditës - Emri "MIRDITË" sipas Autorëve Mirditë nuk i përket kohës së lashtë (Ilire)1. Për herë të parë (ndoshta) si mbiemër ndeshet në Kadastrën Venedikase të Shkodrës në fillim të shekullit XV. “Në Katundin Menshabardh të krahut të nënshkodrës banonin në vitet 1416-1417 Gjon dhe...
 16. Miri

  Historia e Mirditës - Emri "MIRDITË" sipas Legjendës

  Historia e Mirditës - Emri "MIRDITË" sipas Legjendës Njëherë e një kohë thonë Duka që zotëronte hapsira nga Lura e deri në Shkodër e kishte emrin Gjin. Duka Gjin pati tre pinjolle, (3 trashigimtarë, meshkuj). Kishte edhe vajza. Të gjithë jetonin në një familje të madhe derisa u bënë me nipër...
 17. Miri

  Historia e Mirditës - Sulmet e para osmane mbi vendin tonë

  Historia e Mirditës - Sulmet e para osmane mbi vendin tonë Dinastia osmane nën sundimin e Sulltan Orhanit u bë shpejt një shtet despotik fanatik që projektoi zaptimin e krejt Europës. Më 1354 turqit kaluan Dardanelet, dhe u hodhën në Ballkan, në këtë periudhë Ballkani ziente nga anarkia...
 18. Miri

  Historia e Mirditës - Mirdita gjatë shek XV

  Historia e Mirditës - Mirdita gjatë shek XV Shekulli 15 si për gjithë popullin shqiptar edhe për Mirditën qe një shekull i tërë luftrash të pabarabarta me ushtritë e Perandorisë Osmane. Mirdita në këtë periudhë ishte akoma një krahinë e vogël që sundohej nga dera e Dukagjinëve. Natyrisht...
 19. Miri

  Historia e Mirditës - Qëndresa popullore pas vdekjes së Gjergj Kastriotit

  Historia e Mirditës - Qëndresa popullore pas vdekjes së Gjergj Kastriotit Pas vdekjes së Gjergj Kastriotit, më 17 janar 1468, turqit u lëshuan mbi tokat shqiptare si të gjithë pushtuesit mbi vendet e sulmuara, pushtuan njërën pas tjetrës kështjellat shqiptare deri sa më 1479 pushtuan dhe...
 20. Miri

  Historia e Mirditës - Mirditasit përkrah Bushatllinjëve për shkëputje nga Turqia

  Historia e Mirditës - Mirditasit përkrah Bushatllinjëve për shkëputje nga Turqia Në gjysmën e dytë të shekullit 18 sistemi feudal ushtarak turk u mbërthye nga anarkia dhe çthurja e plotë, kjo në Shqipëri çoi në formimin e dy pashallëqeve të mëdha,ai i Bushatllinjëve ne veri, dhe ai i Ali...
Sipër